Είκοσι δύο μήνες απλήρωτες!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στο θέμα της μισθοδοσίας τους που εδώ και 22 (!) μήνες  δεν τους καταβάλλεται, επανήλθαν οι δύο διοικητικές υπάλληλοι των γραφείων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στη Θεσσαλονίκη, με επιστολή τους προς τους  Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο και κοινοποίηση στον Γεν. Διευθυντή ΓΓΑΕ κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο, το ΔΣ Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού και τα μέλη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Στη επιστολή τους οι δύο υπάλληλοι, σύμφωνα με πληροφορίες της Panhellenic Post, ζητούν από τον αρμόδιο Υφυπουργό να τους γνωστοποιήσει το αποτέλεσμα των υπηρεσικών χειρισμών στους οποίους έχει προβεί, προκειμένου να βρεθεί νόμιμος τρόπος να τους καταβληθούν τα χρήματα για τη μισθοδοσία τους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει γράψει η ΡΗΡ, ο κ.  Γεροντόπουλος, ο οποίος “κληρονόμησε” το πρόβλημα,  με ερώτημά του προς το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους στο Υπουργείο Εξωτερικών, ζητάει γνωμοδότηση ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προωθηθούν χρήματα για τη μισθοδοσία των δύο υπαλλήλων προς το αρμόδιο Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, δεδομένου ότι το Δ.Σ. του Ιδρύματος είναι ταυτόσημο με το Δ.Σ. του ΣΑΕ, μέλη του οποίου έχουν παραιτηθεί ή έχουν καταστεί αυτοβούλως ανενεργά, μετά την εκπνοή της θητείας τους την 31 Δεκεμβρίου 2012.

Στην ίδια επιστολή οι δύο υπάλληλοι γνωστοποιούν ότι παραμένουν απλήρωτες για 22 μήνες (μέρος 2013, όλο το 2014 και 5 μήνες από το 2012)  και πως επίσης  υπάρχουν ισάριθμες μη εξοφλημένες εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ. Πράξη επιβολής ασφαλιστικών εισφορών και των σχετικών εκπρόθεσμων προστίμων, έχει ήδη εκδόσει προς το ΙΑΕ το ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και για την τρίτη υπάλληλο των γραφείων του ΣΑΕ η οποία  ήδη έχει συνταξιοδοτηθεί.

Μετά την αναβολή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη το 2012 και την εκλογή νέου προεδρείου οι δύο υπάλληλοι υποχρεώθηκαν να λύσουν το προηγούμενο πολυετές καθεστώς συνεργασίας τους με το ΣΑΕ και να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου με την μεσολάβηση του τέως προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη.

Η πρώτη αναβολή της ΕΓΣ είχε συντελεσθεί το 2010 από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Δόλλη με πρόφαση την αλλαγή του σχετικού Νόμου. Η από τον νόμο προβλεπόμενη διετής παράταση του προεδρείου του ΣΑΕ έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2012. Παρά ταύτα, ορισμένα μέλη του προεδρείου, όπως ο Συντονιστής  Χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης, ο Συντονιστής  ΣΑΕ Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαίδης , ο Συντονιστής Ωκεανίας  κ. Γιώργος Αγγελόπουλος καθώς και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, πιστεύουν ότι το ΣΑΕ ως συνταγματικός θεσμός “δεν μπορεί να παρουσιάζει κενό λειτουργίας και ύπαρξης” και, ως εκ τούτου, μόνον μετά την διενέργεια εκλογών είναι δυνατή η αντικατάστασή τους.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα τείνει να λάβει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς, σύμφωνα με τον μη εισέτι αναθεωρημένο Νόμου 3480/2006, τα μέλη του προεδρείου του Ιδρύματος είναι υπεύθυνα με την προσωπική τους περιουσία γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να τακτοποιηθεί από το Κράτος η οφειλή τόσο προς τις δύο υπαλλήλους όσο και προς το ΙΚΑ. Διαφορετικά η ευθύνη θα βαρύνει το ΔΣ του Ιδρύματος…

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ξήλωσε τις πινακίδες του ΣΑΕ και τελικά το έξωσε από τα Γραφεία του στην “πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού”!.