Δικαιούχοι καταγγέλλουν πως οι τράπεζες κατάσχεσαν το μέρισμα για χρέη

Σάλος υπάρχει από το πρωί μετά από καταγγελίες δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος πως τους το κατέσχεσαν οι τράπεζες για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια και κάρτες.

το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

Με παρέμβαση του στο Mega ο υφυπουργός εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου διαβεβαίωσε πως η παρακράτηση του μερίσματος από τις τράπεζες είναι παράνομη.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ”ο νόμος είναι ρητός δε σηκώνει συζήτηση” και μάλιστα πρόσθεσε ότι θα επικοινωνήσει για την επίλυση του θέματος με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος ”η μόνη περίπτωση στην οποία οι τράπεζες μπορούν να κρατούν το μέρισμα είναι αν έχουν εξουσιοδότηση πληρωμών μέσω πάγιας εντολής του ίδιου του δικαιούχου”.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγο το κοινωνικό μέρισμα είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Από την ανάλυση της πρώτης πληρωμής προκύπτει ότι:

– Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.

– Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.

– Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.

– Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.

– Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.

– Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.

– Επίσης, σήμερα, καταβλήθηκε η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση τα κριτήρια συνεχώς αξιολογούνται, με βάση την πορεία των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των δικαιούχων, ώστε να διατεθεί, στο σύνολό του το «κοινωνικό μέρισμα», ενώ ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.

Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.