Θυμός, οργή και πόνος στη συνέντευξη Τύπου των μικροομολογιούχων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Είχαν θυμό. Είχαν οργή. Είχαν πόνο. Ο λόγος για τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης  (13 Μαΐου 2014) ο Πρόεδρος Ιωάννης Μαρινόπουλος και το μέλος (Ταμίας) του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, Νίκος Παπαγεωργίου.

Παρόντες και απλοί Έλληνες πολίτες, από τις περίπου 15.000 που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό Κράτος και αγόρασαν ομόλογα του Δημοσίου για να χάσουν σήμερα, με το αναγκαστικό «κούρεμα» τις περιουσίες τους. Ζητούν από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τις υποσχέσεις της και να τους αποζημιώσει, όπως έκανε με όσους είχαν αγοράσει με το Βρετανικό Δίκαιο και τις  ανακεφαλοποιήσεις των Τραπεζών.

Πολλά γεγονότα που συνέβησαν το τελευταίο διάστημα ήταν η αιτία για τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία έλαμψαν με την απουσία τους, δυστυχώς, οι δημοσιογράφοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων…

Όπως είπε ο κ. Παπαγεωργίου, επρόκειτο «για μία συνέντευξη καταγγελίας για τα ψέματα της συγκυβέρνησης, τώρα που αρχίζουν και υπόσχονται προεκλογικά”. Αναρωτήθηκε δε αν όλα όσα υπόσχονται σήμερα έχουν την ίδια  αξία με τις υποσχέσεις που εδώ και δύο χρόνια τους δίνει η κυβέρνηση χωρίς και να τις υλοποιήσει.

Στην αρχή της συνεντεύξεως, προβλήθηκε βίντεο με δηλώσεις μικρο-ομολογιούχων κυρίως αποδήμων που επέστρεψαν στη γενέτειρα με τις οικονομίες μιας ζωής για να τις χάσουν με το PSI. Μάλιστα έπαιξαν και διαφημιστικό σποτ της εποχής με το ερώτημα «εσείς με πόσα χρήματα θα αγοράζατε ένα εκατομμύριο;»

Ο Πρόεδρος κ. Μαρινόπουλος αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ ) στην οποία καλείται «η ελληνική κυβέρνηση να διευθετήσει τάχιστα τα προβλήματα αυτών των επενδυτών ειδικά των μεγαλύτερων σε ηλικία, να διευκρινίσει πλήρως  τις κατηγορίες ότι δημόσιοι λειτουργοί παραπλάνησαν τους ομολόγους και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα ενάντια σε αυτούς που πράγματι έχουν παραπλανήσει τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομολογιούχοι  που αποταμίευσαν στα ομόλογα πίστευαν ότι είναι μία σχετικά ασφαλής τοποθέτηση των χρημάτων τους για τα γεράματα ή για χρηματοδότηση των αναγκών τους για παροχές υγείας και σήμερα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Να σημειωθεί δε, όπως είπε ο Πρόεδρος των μικροομολογιούχων,  15 άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία. Ενώ πολλοί άλλοι χάνουν τη ζωή τους συνεπεία της μεγάλης στενοχώριας που τους έχει προκαλέσει η απώλειες των καταθέσεών τους σε ομόλογα του δημοσίου.

Σε ερώτημα δημοσιογράφου εάν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο με τι οποίο θα μπορούσε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποζημίωσή τους, ο κ. Μαρινόπουλος είπε πως αυτό που λείπει είναι η διάθεση της Κυβέρνησης να τους αποζημιώσει και όχι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά σχετική πρόταση του κ. Γιάννη Μιχελάκη (σ.σ. όταν ήταν εκπρόσωπος της ΝΔ, 2012) σύμφωνα με την οποία: «η τρέχουσα τιμή των νέων ομολόγων που εκδόθηκαν για τις ανάγκες εφαρμογής του PSI ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Και προκύπτει από την ανταλλαγή των νέων ομολόγων αλλά και των ομολόγων του EFSFπου κατέχουν μετά το PSI τα φυσικά πρόσωπα, με νέα πενταετούς διάρκειας ομόλογα».
Αναφέρθηκε και σε λύση που έχει προτείενι ο κ. Μωραϊτάκης και που αφορά το απόθεμα του Ταμείου Σταθερότητας. (Λεπτομέρειες στο βίντεο που ακολουθεί).

Παρά την σχετική υπόσχεση ότι επρόκειτο η ΝΔ να προωθήσει άμεσα μετά τις εκλογές (2012_) τη συγκεκριμένη πρόταση για την αποκατάσταση των ομολογιούχων δεν το έπραξε μέχρι σήμερα.

Σε ρώτημα του γράφοντος εάν (μετά μάλιστα και τη δήλωση Γλέζου περί ενός ενδεχόμενου αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού) ο Σύλλογος έχει εξασφαλίσει τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει Κυβέρνηση για την ευνοϊκή αντιμετώπιση του θέματος, ο κ. Μαρινόπουλος αναφέρθηκε σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ όπου όπως αναφέρεται «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για τη σταδιακή  αποκατάσταση των πληγών και των αδικιών, που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των καταστροφικών Μνημονίων στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Και θα αγωνιστεί γι’ αυτό  στηριγμένος στη θέληση  και την ενεργό συμμετοχή του ελληνικού λαού».

Σε άλλο ερώτημα αναφορικά με παρέμβαση της Γραμματέως του ΣΑΕ ΔΡ. Όλγας Σαραντοπούλου προς την Κυβέρνηση για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων Ελλήνων και Ομογενών, ο κ. Μαρινόπουλος τόνισε πως εξ όσων γνωρίζει η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στην κυρία Σαραντοπούλου με την οποία, όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.

«Η κυβέρνηση οφείλει να απελευθερώσει τα 2 Δις που χρειάζονται για να αποζημιώσει τους μικροομογιούχους» τόνισε στην ΡΗΡ η κυρία Σαραντοπούλου την οποία ρωτήσαμε σχετικά.

Τέλος, «καρδιές σπάζουν» διάφορες ιστορίες ανθρώπων που ακούστηκαν για το πώς συγκέντρωσαν τα χρήματα που εμπιστεύτηκαν στο ελληνικό Κράτος. Καπετάνιοι θαλασσοδάρθηκαν, εργάτες στη Γερμανία κοιμόντουσαν  με τις οικογένειές τους σε δωμάτιο με εξωτερικό μπάνιο, για να οικονομία, άλλοι δούλευαν επτά ημέρες την εβδομάδα επί 12 ακόμη και 14 ώρες…

ΠΗΓΗ:ΡΗΡ
VIDEO: Zougla.gr