Σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκαλύπτει ο Γκάιτνερ

Aθήνα
Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.
Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργός Οικονομικών.Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του  Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ.

Ο ίδιος περιγράφει και ένα ακόμη περιστατικό με ελληνικό ενδιαφέρον. Διαδραματίστηκε στο θέρετρο Ικαλουί του Καναδά στη Σύνοδο της G7 τον Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια του δείπνου της G7 παρουσιάσθηκαν επικριτικοί για την «ασυδοσία» των Ελλήνων.

Όπως τονίζει μάλιστα, «υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα».

Ο Γκάιτνερ περιγράφει και τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Όπως τονίζει αρχικά είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο του 2010 ένα «παράλογα τσιγκούνικο» πακέτο διμερών δανείων 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούσαν σε συνδυασμό με σκληρά μέτρα.

Το τελικό πακέτο στήριξης (110 δισ. ευρώ) που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ αν και φαινόταν επαρκές για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για δύο χρόνια, «υπονομεύθηκε από τις δρακόντειες περικοπές και τη ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης».

Τέλος, ο Γκάιτνερ επικαλείται δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα βάλουμε αμέσως το πόδι μας στο φρένο».

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία ο Τίμοθι Γκάιτνερ από τον Ιανουάριο 2010 έως τον Ιούνιο 2012 είχε 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και 114 συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με στελέχη του ΔΝΤ.

Newsroom ΔΟΛ