Σαραντοπούλου: Χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έξωσε τα γραφεία ΣΑΕ ο Δήμαρχος Γ. Μπουτάρης!

Published on: May 15, 2014 @ 22:57

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με μονομερή ενέργεια, χωρίς την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατηγορεί τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη, ότι έξωσε τα γραφεία του ΣΑΕ  από το Κτίριο Μακρίδη για να τα παραδώσει, όπως αναφέρει, προς χρήση υπηρεσιών του Δήμου και  της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (!) η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ,  εγκαλεί, με επιστολή της,  τον κ. Μπουτάρη για αθέτηση των συμφωνηθέντων με το Προεδρείο του ΣΑΕ και δίνει στη δημοσιότητα δύο καταγγελτήριες επιστολές του π. Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη, προς τον δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη στις οποίες υποστηρίζει ότι είχε συμφωνηθεί στην τελευταία συνάντηση που είχαν στην Θεσσαλονίκη η υπό όρους συστέγαση του ΣΑΕ με υπηρεσίες του Δήμου και σε καμμία περίπτωση η απομάκρυσνση του ΣΑΕ από το Κτήριο Δωρεάς Μακρίδη.
Επίσης, η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου εγκαλεί τον Δήμαρχο ότι μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας του ΣΑΕ, όπως έπιπλα αλλά και τεχνικός εξοπλισμός, χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου καταχρηστικά και χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΑΕ!
Στην επιστολή της, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κυριάκο Γεροντόπουλο, και σε άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και στα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ, η κυρία Σαραντοπούλου τονίζει ότι η ενδεικνυὀμενη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η Δημοτική αρχή να δεχθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ ΣΑΕ και Δημάρχου Θεσσαλονίκης που επετεύχθη κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη την 1η Απριλίου 2012 παρουσία του Δημάρχου, και στο κτίριο να συστεγάζονται το ΣΑΕ και κάποιες υπηρεσίες του Δήμου.

Η επιστολή

Η επιστολή της Δρ. Σαραντοπούλου, η οποία έρχεται να βάλει “φωτιά” στο δημοτικό  εκλογικό σκηνικό της συμπρωτεύουσας, έχει ως εξής:
<<Βιέννη, 15 Μαΐου 2014 Α.Π. 5/2014

Προς Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τους υποψήφιους Δημάρχους Θεσσαλονίκης

Τους υποψήφιους Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας

Κοιν.: Αξ.Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Αντώνη Σαμαρά

Αξ.Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Αξ.Υπουργό Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μιχελάκη

Αξ.Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κυριάκο Γεροντόπουλο, Αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό,

Αξ. Γεν. Δ/ντή Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Εξοχ.Πρέσβη κ. Γεώργιο Μαρκαντωνάτο

Αξ.Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς κ. Σάββα Αναστασιάδη και Μέλη της Επιτροπής

Αξ.Πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στ. Ταμβάκη και Προεδρείο ΣΑΕ –

ΔΣ Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού

Εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων

Ομογενειακές οργανώσεις

Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης,

Πρόεδρο και Μέλη του Δ.Σ.,

Μέλη του Συλλόγου

ΜΜΕ

Θέμα: «Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ο Δήμος Θεσσαλονίκης»

Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,

Ως Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω υπόψη σας τα εξής στοιχεία που αφορούν την παρουσία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Η π. Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Α) Η αφαίρεση από την Δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν έως τον Απρίλιο του παρελθόντος έτους το ΣΑΕ και στο οποίο είχε διαθέσει για την αναμόρφωσή του και για τον τεχνικό εξοπλισμό του σημαντικά ποσά, θα ήταν νομικά και ηθικά έγκυρη εάν υπήρχε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εφόσον με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε παραχωρηθεί το 1999 το κτίριο στο ΣΑΕ. Επειδή τέτοια απόφαση έως τώρα δεν έχει δηλωθεί ή δεν έχει επιδειχθεί, η αφαίρεση στερείται νομιμότητος και πρέπει να ανακληθεί. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Ιωάννης Μπουτάρης παρακάμπτοντας τη συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού(ΣΑΕ) και του ιδίου να συστεγαστούν στον ίδιο χώρο η έδρα του ΣΑΕ και υπηρεσίες του Δήμου, αφού αφαίρεσε την επιγραφή ΣΑΕ από το εξωτερικό του κτιρίου και άλλαξε εν μία νυκτί τις κλειδαριές της εξωτερικής πόρτας ώστε οι υπάλληλοί μας να μην έχουν πρόσβαση στο κτίριο, στην κυριολεξία «πέταξε στο δρόμο» έναν συνταγματικό θεσμό που επέλεξε την πόλη της Θεσσαλονίκης για την παγκόσμια έδρα του. Σημειωτέον ότι μεγάλο μέρος της κινητής περιουσίας του ΣΑΕ, όπως έπιπλα αλλά και τεχνικός εξοπλισμός, συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου καταχρηστικά και χωρίς τη συγκατάθεση του ΣΑΕ. Σημειώνω επίσης οτι το οργανωμένο γραφείο του Προέδρου ΣΑΕ δόθηκε από τον κ.Μπουτάρη προς χρήση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Β) Η ενδεικνυὀμενη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η Δημοτική αρχή να δεχθεί το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ ΣΑΕ και Δημάρχου Θεσσαλονίκης που επετεύχθη κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη την 1η Απριλίου 2012 παρουσία του Δημάρχου, στο κτίριο να συστεγάζονται το ΣΑΕ και κἀποιες υπηρεσίες του Δήμου. Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που εκπροσωπεί τον οργανωμένο Ελληνισμό απανταχού της γης, αξίζει περισσότερου σεβασμού από τις αρχές της πόλης που θέλει να ονομάζεται «Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού».

Συνημμένα σας αποστέλλω προς ενημέρωσή σας δύο επιστολές του Προέδρου ΣΑΕ προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες και την άμεση απάντησή σας. Με τιμή, Dr. O.Sarantopoulos Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού>>.
Ακολούθως η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου δίνει στη δημοσιότητα τις ακόλουθες επιστολές του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη.

Επιστολή Ταμβάκη

<<Κύριο Γιάννη Μπουτάρη Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Με λύπη μου παρέλαβα την από 22-11-2012 επιστολή σας στην οποία επιθυμώ να απαντήσω τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

1. Είναι αληθές ότι κατά τις 2 συναντήσεις μας τον Απρίλιο 2012 συζητήθηκε το θέμα της από κοινού χρήσης των γραφείων κυριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Αποδήμου Ελληνισμού (και όχι πλέον Κομοτηνής). Στα γραφεία αυτά που έχουν, όπως γνωρίζετε, παραχωρηθεί με σύμβαση χρησιδανείου κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού σας Συμβουλίου, το Ίδρυμα Αποδήμου Ελληνισμού έχει εκτελέσει σημαντικά οικοδομικά έργα αναβάθμισης-βελτίωσης τους σημερινής αξίας άνω των 200.000 ευρώ βασιζόμενο στην υπόσχεση του Δήμου σας ότι θα αποτελέσει την οριστική και μόνιμη έδρα του, δηλαδή ότι θα παραταθεί στο διηνεκές η κατ ανάγκην ορισμένου χρόνου ανωτέρω σύμβαση χρησιδανείου. Αντιλαμβάνεσθε βεβαίως ότι άλλως ουδέποτε το ΙΑΕ θα εκτελούσε τα ανωτέρω έργα δαπανώντας τα ανωτέρω σημαντικά ποσά και αναβαθμίζοντας την αξία τους.

2. Ταυτόχρονα βεβαίως συζητήθηκε και το θέμα της στενότερης συνεργασίας του Σ.Α.Ε. με το Δήμο Θεσσαλονίκης (καταστατική του έδρα με βάση τον ισχύοντα νόμο). Στα ανωτέρω πλαίσια μάλιστα υποσχεθήκατε να συνδράμετε οικονομικά το ΣΑΕ είτε δια της οικονομικής επιχορήγησης του για την κάλυψη της μισθοδοσίας 2 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού, είτε δια της πρόσληψης τους στο Δήμο Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονης απόσπασης των στα ανωτέρω Γραφεία.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης στην Διαρκή  Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ο π. πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης.

3. Στη συνεχεία έγιναν συζητήσεις μεταξύ του νομικού μας συμβούλου και του κ. Γενικού Γραμματέα του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την εξέταση του τρόπου υλοποίησης των όσων συζητήθηκαν κατά τις συναντήσεις μας τον Απρίλιο του 2012 Δυστυχώς, εξ όσων γνωρίζω, δεν καταστεί δυνατό να τηρηθεί η ανωτέρω υπόσχεση σας, βεβαίως χωρίς υπαιτιότητα σας.

4. Είναι όμως λυπηρό ότι στα μέσα Οκτωβρίου 2012 χωρίς οποιαδήποτε προφορική ή γραπτή ενημέρωση σας προς το ΣΑΕ η/και το Ίδρυμα Αποδήμου Ελληνισμού και χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ή συνάντηση μας ο ανάδοχος του έργου βελτίωσης καλωδιώσεων εισηλθε στα γραφεία του ΣΑΕ και του ΙΑΕ και άρχισε την εναπόθεση των αναγκαίων υλικών.

5. Είναι βεβαίως αναληθές ότι ο ανωτέρω εργολάβος εξεδιώχθη «βιαίως» από τις 2 παρούσες διοικητικές μας υπάλληλους. Είναι προφανές ότι η πληροφόρηση σας ήταν τουλάχιστον ελλιπής.

6. Είναι προφανές ότι η εκτέλεση των ανωτέρω έργων καλωδιώσεων θα έπρεπε να αρχίσει μόνον μετά την απόδοση της χρήσης των ανωτέρω γραφείων στο Δήμο σας. Τούτο θα έπρεπε να γίνει με την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης και αφού προηγουμένως μας είχε παρασχεθεί η δυνατότητα και ο αναγκαίος χρόνος ομαλής μεταφοράς των επίπλων, αρχείου και λοιπών παγίων μας.

7. Τέτοιος όμως χώρος δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής και η οικονομική κατάσταση του αυτοχρηματοδοτούμενου πλέον ΣΑΕ δεν επιτρέπει την άμεση μετεγκατάσταση του από τα ανωτέρω γραφεία.

8. Θεωρώ ότι το Προεδρείο του ΣΑΕ δεν θα είχε αντίρρηση να εκτελεστούν και μάλιστα άμεσα τα ανωτέρω έργα χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σας αποδίδει τη χρήση των ανωτέρω γραφείων, καθόσον αυτό είναι πρακτικά ιδιαίτερα δυσχερές πολύ περισσότερο σήμερα που η θητεία του Προεδρείου του ΣΑΕ δια νόμου λήγει σε 13 ημέρες ενώ η επομένη Τακτική Συνέλευση για την εκλογή του επόμενου Προεδρείου προγραμματίζεται να λάβει χώρα μετά την ψήφιση του νέου νόμου και ειδικότερα στα μέσα Ιουνίου 2013.

9. Ενόψει των ανωτέρω θα σας παρακαλούσα να μην επιμείνετε στο διατυπωθέν αίτημα σας αφού η ικανοποίηση του είναι πρακτικώς ιδιαίτερα δυσχερής και μάλιστα κατά τη διάρκεια της ανωτέρω μεταβατικής περιόδου. 10. Κλείνοντας θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης θεωρούσε ανέκαθεν μεγάλη του τιμή να φιλοξενεί το ΣΑΕ το οποίο εκπροσωπεί 7.000.000 Αποδήμων Ελλήνων και βεβαίως αποτελεί το μοναδικό συνταγματικό θεσμό που εδρεύει στην πόλη σας. Προσβλέποντας σε μια σύντομη συνάντηση μας για την εξεύρεση λύσης επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Στέφανος Ταμβάκης Πρόεδρος>>.sae-pinakida-4-533x400

Και όταν ο Δήμαρχος κ. Μπουτάρης συνέχισε την πείσμωνα αξίωσή του να διώξει από το Κτήριο Δωρεάς Μακρίδη τα γραφεία του ΣΑΕ, με πρόσχημα ότι ο χώρος στο νεόδμητο κτίριο του Δημαρχείου δεν επαρκούσε να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες του Δήμου (για να φθάσει να παρέξει στέγη στην …γερμανική αντιπροπροσωπεία!) ο πρόεδρος του ΣΑΕ έστελνε ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο η οποία, προφανώς, δεν ελήφθη υπόψην.

Έτσι, υπό το βάρος της οργής που προκάλεσαν στην ομογένεια οι φωτογραφίες με το συνεργείο του Δήμου να ξηλώνει τις πινακίδες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, να υφαρπάζει τα κλειδιά από τις δύο διοικητικές υπαλλήλους του ΣΑΕ και ουσιαστικά και τυπικά να τις πετάει στο δρόμο, ο πρόεδρος του ΣΑΕ  κ. Στέφανος  Ταμβάκης  έστειλε προς το Δήμαρχο κ. Μπουτάρη την ακόλουθη ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας:

<<Αλεξάνδρεια, 8 Μαρτίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με λύπη και αγανάκτηση παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τα όσα γίνονται στο ιστορικό κτίριο της οδού Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη, όπου στεγάζεται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Η θητεία μας, ως προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ναι μεν έχει λήξει την 31 Δεκεμβρίου 2012, αυτό όμως δεν μας στερεί από το δικαίωμα και την δυνατότητα να εκφράζουμε τις απόψεις μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για όσα αυθαίρετα συμβαίνουν στην Θεσσαλονίκη από τις υπηρεσίες του Δήμου, με την κάλυψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αφαίρεση των πινακίδων του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και οι αυθαίρετες ενέργειες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν, ξεφεύγουν των ορίων της τυπικής έστω συνεργασίας δύο φορέων. Δεν μπορώ να κατανοήσω πως αντιλαμβάνεται ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ηγεσία του το γεγονός ότι από το 1997 μέχρι σήμερα η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η πρωτεύουσα του απανταχού ελληνισμού. Για την ιστορία και για την αποκατάσταση των γεγονότων όπως έχουν γίνει παραθέτω τα όσα συμφωνήθηκαν στην Συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στις 31 Μαρτίου 2012, με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για τους χώρους των γραφείων του ΣΑΕ: «Με προϋποθέσεις, η συστέγαση μπορεί να γίνει. Πρώτη προϋπόθεση είναι να κρατήσει το ΣΑΕ χώρους για τους συνεργάτες του και την αίθουσα συνεδριάσεων.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση των δύο συνεργατών του ΣΑΕ μέσω του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και διάθεση χώρου για τη πραγματοποίηση εκθέσεων, που τυχόν θα οργανωθούν στο μέλλον». Στη συνεδρίαση αυτή είχα τονίσει προς τον κ. Δήμαρχο ότι ο χώρος των γραφείων του ΣΑΕ μπορεί να μην είναι συνεχώς γεμάτος από άτομα, αλλά στεγάζει 5 εκατομμύρια αποδήμους και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλες οι πλευρές. Από τότε όμως μέχρι και σήμερα πολλά μεσολάβησαν κυρίως γραφειοκρατικές αντιλήψεις με θλιβερές συνέπειες για την ιστορία και το κύρος του θεσμικού οργάνου του απανταχού ελληνισμού. Δυστυχώς διαπιστώνω έλλειψη ευαισθησίας στα θέματα αυτά και μαζί με την έντονη διαμαρτυρία μου, εκφράζω την δυσφορία, την λύπη και την αγανάκτησή μου για τη δυσάρεστη αυτή τροπή. Εύχομαι να επικρατήσει η σύνεση και ο σεβασμός στην ιστορία και τους θεσμούς.

Στέφανος Π. Ταμβάκης

Πρόεδρος ΣΑΕ (2007-2012)>>

Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Το Προεδρείο του ΣΑΕ με το Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη κατά την τελευταία συνάντησή τους  στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκης, στις 1 Απριλίου 2012.

ΠΗΓΗ:ΡΗΡ