Σαραντοπούλου: Να τηρηθεί η συμφωνία του Μπουτάρη με το ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με μία απαντητική της επιστολή προς το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστο Μάτη, η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού θέτει θέμα επανεγκατάστασης του ΣΑΕ στο Κτήριο Δωρεά Μακρίδη καθώς και αποδέσμευσης της κινητής περιουσίας του ΣΑΕ,  που σήμερα βρίσκεται στην κατοχή του δημάρχου κ. Γιάννη Μπουτάρη.

Η κυρία Σαραντοπούλου ζητά από το δήμαρχο να σεβαστεί τη συμφωνία που είχε κάνει με το προεδρείο του ΣΑΕ περί συστέγασης στο Κτήριο Μακρίδη κάτι που, όπως αναφέρει: “θα συνιστούσε μια έντιμη ενέργεια”.

Το κείμενο της απαντητικής επιστολής της κυρίας Σαραντοπούλου έχει ως ακολούθως:Untitled

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)

WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ

Βιέννη, 17 Μαϊου 2014

Α.Π.06/2014

Κον Χρήστο Μάτη, Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης

Αξιότιμε κύριε Μάτη,

Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση στην επιστολή-παρέμβαση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καθώς και προς τους υποψηφίους Δημάρχους Θεσσαλονίκης και υποψηφίους Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας από 15.05.2014, αναφορικά με την εκδίωξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού από το κτίριο Δωρεά-Μακρίδη.

Επιμένουμε στο θέμα αυτό, καθώς η ενέργεια του κ. Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη, στερείται νομιμότητας, αφού έγινε χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως ορθά το διατυπώνετε κι εσείς στην επιστολή σας.

Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού φιλοξενείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης εδώ και περίπου 20 χρόνια. Πάντοτε υπήρξε πνεύμα αγαστής συνεργασίας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εάν εξαιρέσουμε την εδώ και δύο χρόνια εμμονή του κ. Δημάρχου να εκδιώξει το θεσμικό όργανο του Απόδημου Ελληνισμοὐ από την συμπρωτεύουσα.

Σημειωτέο ότι το ΣΑΕ διεξήγαγε κάθε δύο χρόνια τις Παγκόσμιες Συνελεύσεις του στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποιούσε τέσσερις φορές το χρόνο τις τακτικές του συνεδριάσεις, αλλά και τις έκτακτες όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο. Επιπλέον, διεξήγαγε συνεδριάσεις των πέντε Θεματικών Δικτύων του πάντοτε στη Θεσσαλονίκη. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός αποδήμων συνέρρεε στην πόλη αρκετές φορές το χρόνο.

Για την όποια αδράνεια του ΣΑΕ των τελευταίων δύο-τριών ετών, η ευθύνη δεν είναι μόνον δική του. Τούτο, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για εναντίον του ενέργειες και μάλιστα από την Δημοτική Αρχή της πόλης που αποτελεί «την πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού».

Εύχομαι να υπερισχύσει η λογική, το εθνικό συναίσθημα και, έστω και τώρα, να τηρηθεί η συμφωνία που είχε κάνει ο Δήμαρχος με το Προεδρείο ΣΑΕ, για συστέγαση στο κτίριο Μακρίδη. Να αποδοθεί στο Ιδρυμα Απόδημου Ελληνισμού η κινητή περιουσία του η οποία εκτός από την υλική της αξία αποτελεί και πνευματική κληρονομιά του μεγάλου ᾽Ελληνα Ομογενή και πρώτου Προέδρου του ΣΑΕ αειμνήστου Ανδρέα Αθενς.

Αυτό θα συνιστούσε μια έντιμη ενέργεια τόσο απέναντι στον θεσμό όσο και προς την Ελληνική Ομογένεια.

Με εκτίμηση,

Dr. O.Sarantopoulos

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ

Μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού