Ο Ερντογάν αψηφά το Βερολίνο: Θα πάω στην Κολονία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από την απόφασή του να επισκεφθεί την Κολονία, όπου θα συγκεντρωθούν περίπου 20.000 τούρκοι υποστηρικτές του ενόψει των τουρκικών προεδρικών εκλογών τον προσεχή Αύγουστο. Η απόφασή του έχει ενοχλήσει έντονα κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης και του γερμανικού πολιτικού κόσμου ευρύτερα.

«Μερικοί λένε: ‘Λοιπόν, αξιότιμε πρωθυπουργέ μου θα ήταν καλό να μην πηγαίνατε στη Γερμανία. Μην πηγαίνετε’. Αλλά θα πάμε» δήλωσε ο Ερντογάν την Παρασκευή μιλώντας για τον εαυτό του στον πρώτο πληθυντικό.

Για πρώτη φορά, οι τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου, και στη Γερμανία, όπου ζουν οι περισσότεροι από τα 5 εκατομμύρια των τούρκων ομογενών. Οι τουρκικές προεδρικές εκλογές του Αυγούστου θα είναι οι πρώτες με άμεση ψηφοφορία.

“Αν κάνουμε πολιτική σε αυτή τη χώρα, αν είμαστε ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Τουρκίας και αν έχω 3 εκατομμύρια πολίτες εκεί, τότε θα πάω εκεί», είπε, σε ομιλία του σε διευρυμένη συνεδρίαση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Κόμματος (AKP).

Επικριτές του Ερντογάν εκφράζουν την ανησυχία ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ουσιαστικά έναν προεκλογικό λόγο ενόψει των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Αν και δεν έχει έως τώρα επισημοποιηθεί η πρόθεση του Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα για την τουρκική προεδρία, γενικά αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος.

«Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνέστησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στον Τούρκο πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Ερντογάν έχει εκφωνήσει πολλές φορές τέτοιες ομιλίες στη Γερμανία. Υποθέτω γνωρίζει πόσο λεπτή είναι αυτή η εκδήλωση και ειδικά αυτή τη φορά, θα ενεργήσει με υπευθυνότητα» δήλωσε η Μέρκελ στην γερμανική εφημερίδα Saarbrücker Zeitung

Πηγή: skai.gr