Στήριξη των ΗΠΑ σε Σαμαρά κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Αθήνα
Τις προσωπικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2013 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να αναχαιτίσει τις απαιτήσεις της τρόικας που ζητούσε τότε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα περιγράφει δημοσίευμα του BHMAgazino του Βήματος της Κυριακής.Το δημοσίευμα που επικαλείται στοιχεία από την ατζέντα του ίδιου του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, τον οποίο κινητοποίησε επανειλημμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, περιγράφει πως οι ΗΠΑ μεσολάβησαν στο ΔΝΤ και στην Ευρωζώνη για να επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα στις αρχές του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

Ακόμη, αποκαλύπτει την στήριξη και την καθοδήγηση που παρείχε ο υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στην ελληνική πλευρά σε κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται πως την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 ο κ. Σαμαράς κάλεσε στο τηλέφωνο τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του ζήτησε βοήθεια για να ξεπερασθούν «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Το προηγούμενο βράδυ, της Πέμπτης 28 Νοεμβρίου 2013, ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεδιάσκεψη με τον Επίτροπο Όλι Ρεν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόλ Τόμσεν στην οποία – κατά το δημοσίευμα- του έγιναν συστάσεις για την ισχνή πρόοδο της Ελλάδας στην εκπλήρωση των μνημονιακών δράσεων.

Σε εκείνη τη συνάντηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ γνωστοποίησαν στην Κυβέρνηση ότι θα αναβάλουν την προγραμματισμένη για την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου έλευση των κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Έτσι, ζητήθηκε η αμερικανική παρέμβαση ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013 ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών παρενέβη στην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και φέρεται να τις μετέφερε τις ελληνικές θέσεις ζητώντας την επιστροφή του Πόουλ Τόμσεν στην Αθήνα ώστε να συνεχισθεί επί ελληνικού εδάφους η αξιολόγηση. Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού μίλησε για το ίδιο θέμα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με τον Μάριο Ντράγκι . Οι επαφές αυτές δρομολογούν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου.

Newsroom ΔΟΛ