Μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος που κινείται με ανανεώσιμη ενέργεια

Πληθώρα τεχνολογιών, με στόχο το χαμηλό κόστος λειτουργίας και τις υψηλές επιδόσεις, ενσωματώνει το Aquarius USV της Eco Marine Power. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος επιφανείας το οποίο αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το Aquarius κινείται χάρη σε έναν υβριδικό ηλιακό-ηλεκτρικό κινητήρα (ΗΜΡ- hybrid marine power), που συνοδεύεται από ηλιακούς συλλέκτες. Το σκάφος ενσωματώνει την τεχνολογία EnerfySail, που εκμεταλλεύεται την ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Οι μπαταρίες του επαναφορτίζονται είτε αυτόνομα εν πλω, είτε από πηγές στη στεριά ή σε άλλα σκάφη, μέσω προηγμένης τεχνολογίας που επιτρέπει την ταχεία επαναφόρτιση.

Επίσης, διαθέτει εξελιγμένα συστήματα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ΚΕΙ 3240 – αρχιτεκτονική συστήματος που συναντάται σε μεγάλο εύρος σκαφών.

Παράλληλα, ενσωματώνει μεγάλη ποικιλία αισθητήρων που έχουν αναπτυχθεί από την εταιρεία και συλλέγουν δεδομένα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Τα δεδομένα αυτά είτε αποθηκεύονται στο σκάφος είτε μεταδίδονται σε σταθμούς ή σε άλλα πλοία. Η μετάδοση γίνεται μέσω Wi-Fi, δικτύων κινητής τηλεφωνίας ή δορυφορικών επικοινωνιών.

Πέρα από τη θάλασσα, ο σχεδιασμός του επιτρέπει τη λειτουργία σε αστικές περιοχές, ποταμούς, κόλπους και λίμνες, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα κατεβάσματος των καταρτιών για πιο stealth χαρακτηριστικά.

Στις αποστολές που θα μπορούσε να αναλάβει περιλαμβάνονται παρακολούθηση μόλυνσης λιμανιών, ωκεανογραφικές έρευνες, επιτήρηση θαλάσσιων πάρκων, περιπολίες και συλλογή θαλασσίων στοιχείων γενικότερα.

Το Aquarius έχει μήκος πέντε μέτρα και μέγιστο πλάτος οκτώ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2011 και αναμένεται οι πρώτες επιχειρησιακές δοκιμές ενός πρωτοτύπου να ξεκινήσουν το 2015.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr