Υπό τις «ευλογίες» Ερντογάν: Χιλιάδες προσευχήθηκαν για να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί (Bίντεο)

Χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου έξω από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε ισλαμική προσευχή (το πρωινό «ναμάζι») με αίτημα να μετατραπεί το ιστορικό κτίριο σε τζαμί, σε μια προκλητική κίνηση υπό τις ευλογίες του τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η προσευχή οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Νεολαίας Ανατολής, που πρόσκειται στο ρεύμα του πολιτικού Ισλάμ, με αφορμή την 561η επέτειο από την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και ο επιφανής σαουδάραβας κληρικός Αμπντουλάχ Μασφάρ. Οι πιστοί άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 3 το πρωί. Αστυνομικοί είχαν δημιουργήσει μπλόκο γύρω από την Αγία Σοφία προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο του πλήθους. Το «ναμάζι» έγινε στην πλατεία μπροστά από την Αγία Σοφία.

Το πλήθος αποχώρησε, αφότου αναφώνησε συνθήματα που ζητούσαν την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί. Η Αγία Σοφία έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κατά τους τελευταίες μήνες, με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τάσσονται υπέρ της μετατροπής της σε τέμενος.

 


Σε δημοσίευμα της η Miliyet ανέφερε χθες ότι ο πρώην Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας, Γιουσούφ Χαλάτσογλου, κατέθεσε, τους προηγούμενους μήνες, πρόταση νόμου στη Βουλή για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο προσκύνημα (τζαμί).
Μάλιστα ισχυρίσθηκε ότι το σχετικό διάταγμα με το οποίο λειτουργεί η Αγία Σοφιά ως μουσείο, είναι άκυρο καθώς η υπογραφή του Ατατούρκ είναι πλαστή.

Πρόσθετα ο κ. Χαλάτσογλου υποστήριξε στη Miliyet ότι «το εν λόγω διάταγμα δε δημοσιεύθηκε ποτέ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης δεν έχει ούτε ημερομηνία , ούτε και αριθμό πρωτοκόλλου».

Υπενθυμίζεται ότι το 537 έως την άλωση, το 1453, η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως ορθόδοξη εκκλησία, ενώ τη συνέχεια μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς.

Το 1935, στο πλαίσιο της εκστρατείας του Μουσταφά Κεμάλ «Ατατούρκ» για τη δημιουργία κοσμικού κράτους, η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε μουσείο, όπως και παραμένει.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/357774/ypo-tis-eylogies-erntogan-xiliades-proseyxhthhkan-gia-na-metatrapei-h-agia-sofia-se-tzami#ixzz33JAfsgut