Τουρκία: Δακρυγόνα στην πλατεία Ταξίμ

Μπορεί ο Ερντογάν να απείλησε θεούς και “δαίμονες” για να μην γίνει διαδήλωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, για την επέτειο από την εξέγερση του Γκεζί, αλλά οι διαδηλωτές δεν τον “υπάκουσαν”. Χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού από την αστυνομία.

Από τη μια οι αστυνομικοί και από την άλλη οι διαδηλωτές. Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την “εξέγερση του Γκεζί” όταν στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης “γεννήθηκε” το κύμα οργής και αμφισβήτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 19:00 το απόγευμα και παρά την απειλή του Ερντογάν πως όποιος διαδηλώσει θα συλληφθεί, χιλιάδες άνθρωποι είχαν αρχίσει να κατακλύζουν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης από νωρίς.

Λίγο μετά τις 19:00 άρχισαν και τα επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αντλίες νερού, ούτως ώστε να διαλυθούν οι διαδηλωτές, χωρίς, ωστόσο, αυτό να γίνει πραγματικότητα, αφού συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι διαμαρτυρόμενοι.
Η τουρική αστυνομία έχει ήδη προσωρήσει σε δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Κωνσταντινούπολη θυμίζει περισσότερο… φρούριο παρά πόλη, αφού 25.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός πολέμου! Από τις τρεις το απόγευμα οι αρχές έχουν σταματήσει όλα τα δρομολόγια πλοίων στο Βόσπορο που οδηγούν από την ασιατική Κωνσταντινούπολη στην ευρωπαϊκή. Έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια μετρό και λεωφορείων προς την πλατεία Ταξίμ.

Η αστυνομία έχει κλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία, δεν επιτρέπεται η είσοδος στα αυτοκίνητα, ενώ είναι ελεγχόμενη η είσοδος πεζών. Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα η αστυνομία εμπόδισε σε περίπου 150 άτομα να βγουν στην πλατεία.

Και η είσοδος όμως στο πάρκο Γκεζί που βρίσκεται στην πλατεία Ταξίμ απαγορεύεται.

Στην πλατεία Ταξίμ βρίσκονται περίπου 50 αστυνομικά οχήματα που διαθέτουν μηχανισμό εκτόξευσης νερού. Αστυνομικές δυνάμεις συγκντρώθηκαν σε σημεία που ενδέχεται να υπάρξουν προσυγκεντρώσεις, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας περνούν συνεχώς πάνω από τα κεντρικά σημεία της Πόλης.