Με τις ψήφους των Τούρκων του Εξωτερικού θέλει να εκλεγεί ο Ερντογάν στην Προεδρία!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μεταφέρουμε την είδηση όπως τη διαβάσαμε και μεις στο news.gr: Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, που εικάζεται ότι θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει την “προεκλογική” του περιοδεία από την …Αυστρία! Ο λόγος είναι πως εκεί ζουν σήμερα 114.000 Τούρκοι  υπήκοοι και ο Ερντογάν χρειάζεται τις ψήφους των Τούρκων Εξωτερικού για να εκλεγεί!

Το ερώτημα που τίθεται είναι τούτο: Όταν και η Τουρκία παρέχει τη δυνατότητα στους απόδημους Τούρκους να ψηφίζουν, είναι δυνατόν τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να μην συναποφασίζουν για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού, από τον τόπο κατοικίας τους;

Ας απαντήσουν στο διαρκές αυτό αίτημα της ομογένειας οι αρμόδιοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης…

Εμείς, παραθέτουμε απλώς την είδηση του News.gr:

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου σε μια Τουρκία που διχάζεται όλο και περισσότερο από τον αδιάλλακτο λόγο του, την συστηματική καταστολή των διαδηλώσεων αλλά και το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε τον χειμώνα, και στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος προσωπικά.

Αν και ο ίδιος ο Ερντογάν δεν έχει δηλώσει επισήμως τίποτα, ο τουρκικός Τύπος το θεωρεί δεδομένο. Επιπλέον, χθες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, δεν άφησε κανένα μυστήριο να πλανάται όσον αφορά τον υποψήφιο που θα κατέβει με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). “Γνωρίζετε ποιος είναι, μην με κάνετε να το πω”, δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα “Έστεραϊχ”, θεωρείται πιθανή μια “προεκλογική” επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στη Βιέννη, μετά από πρόσκληση της “Ένωσης Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών” στην Αυστρία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πιθανότερη ημερομηνία για την επίσκεψη είναι η 28η Ιουνίου, ενώ θεωρείται βέβαιο πως η ομιλία του Ερντογάν στους οπαδούς του στην αυστριακή πρωτεύουσα θα γίνει εντός του Ιουνίου. Στην Αυστρία ζουν σήμερα πάνω από 114.000 Τούρκοι υπήκοοι.

Όπως επισημαίνει η “Έστεραϊχ” ο Ερντογάν χρειάζεται τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού για τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Αυγούστου, για τις οποίες επίκειται η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 10 Αυγούστου και ο δεύτερος, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο, στις 24. Αυτές θα είναι οι πρώτες εκλογές στην χώρα στις οποίες ο πρόεδρος θα εκλεγεί με άμεση ψηφοφορία.