To λίφτινγκ στις Καρυάτιδες τελειώνει …Δεν θα απομακρυνθούν ξανά από τη θέση τους

Μετά από δυόμιση χρόνια συντήρησης, οι Καρυάτιδες είναι πλέον καθαρές και ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον, μέσα από το Μουσείο της Ακρόπολης. Οι εργασίες συντήρησης ολοκληρώνονται σε λίγες μέρες.

Η διεύθυνση του μουσείου αποφάσισε να μην τις απομακρύνει ξανά από τη θέση τους και η συντήρηση να γίνει επί τόπου, μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, που έχουν την ευκαιρία να δουν κάποια από τα στάδια καθαρισμού.

Με τη βοήθεια λέιζερ καθαρίζεται κάθε πόντος του γλυπτού από τους ρύπους, αποκαλύπτοντας το αρχικό λευκό χρώμα του μαρμάρου. Υπεύθυνος της ομάδας συντήρησης των πασίγνωστων γλυπτών είναι ο Κωνσταντίνος Βασιλειάδης:

«Για την κάθε Καρυάτιδα κάναμε από έξι έως οκτώ μήνες. Εξαρτάται από το γλυπτό και από τις ανάγκες που έχει. Ο προσανατολισμός της κάθε Καρυάτιδας στο μνημείο σε σχέση με την μορφοποίηση της μαύρης κρούστας στην επιφάνεια, είναι αυτό που καθορίζει κυρίως και το χρόνο».kariatides_2014_6_5_18_3_17_b2

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής συμπληρώνει:

«Γνώρισαν φωτιές, πολέμους, βομβαρδισμούς και πάρα πολλές καταστροφές. Στη δεκαετία του ’70, αποφασίστηκε να μεταφερθούν στο παλιό μουσείο της Ακρόπολης, όπου μπήκαν μέσα σε ένα θάλαμο με άζωτο για να διατηρηθούν. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης. Όπως βλέπετε ο κόσμος δεν θαυμάζει μόνο τις Καρυάτιδες, αλλά και τη σύγχρονη τεχνολογία, την τεχνολογία λέιζερ, με την οποία γίνεται ο καθαρισμός τους
και η αποκατάστασή τους».

Η συντήρηση συνεχίζεται μέσα στο ειδικό κουβούκλιο. Η φιγούρα της κάθε Καρυάτιδας τυπώνεται σε χαρτί. Κάθε κομμάτι ζωγραφίζεται με διαφορετικό χρώμα, για να αποτυπωθεί η πρόοδος των εργασιών. Η διαφορά πριν και μετά τη συντήρηση είναι εντυπωσιακή. Το μηχάνημα και η τεχνική λέιζερ που εφαρμόζεται, αναπτύχθηκε με την συνεργασία της Υπηρεσίας Συντήρησης Μουσείων Ακροπόλεως και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας της Κρήτης.

Στην αρχική τους θέση στο Ερέχθειο, υπάρχουν πλέον αντίγραφα. Μόνη μία απουσιάζει από τις έξι κόρες από τις Καρυές της Σπάρτης και βρίσκεται, δυστυχώς, στο Βρετανικό Μουσείο, όπως αναφέρει το euronews.

5α ΓΕΝΕΘΛΙΑ…

Στο μεταξύ, το Μουσείο της Ακρόπολης, με την έναρξη ενός προγράμματος ψηφιακής αποκατάστασης των γλυπτών του Παρθενώνα, μουσική και μειωμένη είσοδο, γιορτάζει τα πέμπτα του γενέθλια, την Παρασκευή 20 Ιουνίου.

Με τη συμπλήρωση του πέμπτου έτους λειτουργίας τους, θα παρουσιαστούν οι ιππείς της δυτικής ζωφόρου, σε τρισδιάστατες ψηφιακές εικόνες με προσθήκες χάλκινων όπλων και χαλινών, με εναλλασσόμενο φωτισμό και δοκιμαστικό χρωματισμό.

Το ίδιο βράδυ, στις 9:30 μμ, το Μουσείο θα γιορτάσει στο προαύλιο, με συναυλία του δημοφιλούς καλλιτέχνη Leon of Athens.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν αγαπημένα τραγούδια από τους δύο δίσκους που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα –«Futrue» και «Global», αλλά και διασκευές γνωστών τραγουδιών από τη διεθνή δισκογραφία.

Την ίδια ημέρα, οι εκθεσιακοί χώροι και το εστιατόριο του Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτά, από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι μειωμένη (3 ευρώ) για όλους.