“Προσεχτικές και στοχευμένες επιλογές” – Σήμερα η ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

“Προσεχτικές και στοχευμένες επιλογές” σε μια, εντελώς, νέα κυβέρνηση, με ορισμένους νέους υπουργούς που θα παίξουν σημαίνοντα ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών που θα σημάνουν και την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης.  Αυτή είναι -κατά τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά- η ανθρωπογεωγραφία της νέας Κυβέρνησης η οποία ορκίζεται σήμερα Τρίτη  στις 15:30  στο Προερικό Μέγαρο, ενώπιον του Κάρολου Παπούλια.

Θα ακολουθήσουν οι “τελετές” παραλαβής και παράδοσης των υπουργείων όπου υπάρχουν νέα πρόσωπα.

Ο κ. Σαμαράς, σε κάποια στιγμή χθές λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, βρέθηκε στον κήπο του μεγάρου Μαξίμου και πλησιάζοντας τους δημοσιογράφους είχε μαζί τους διάλογο πάνω στον Ανασχηματισμό.

Μάλιστα, όπως έγραψε το NewsIt.gr, ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που αποκάλυψε πως ο νέος Υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής καθώς ο Γκίκας Χαρδούβελης πληρούσε από την αρχή όλα τα προσόντα για να αναλάβει τη θέση.

Κατά τα λοιπά, η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να υλοποιήσει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου, σηματοδοτώντας τη στροφή προς την ανάπτυξη και την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης -στον δυνατό, υπό τις συνθήκες, βαθμό- των όποιων μνημονιακών αδικιών.

Η τοποθέτηση της Σοφίας Βούλτεψη στη θέση της Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό αποτελεί μια ξεχωριστή “πρωτιά”. Είναι η πρώτη γυναίκα που καθίσταται κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα! Η ίδια ωστόσο, ως βουλευτής της ΝΔ ήταν πάντα μαχητική, με δημόσια παρουσία και λόγο μέσα και έξω από τη Βουλή, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές της παράταξης, ενώ ευθαρσώς είχε αρνηθεί, για λόγους πολιτικής ευθυξίας , στο πρόσφατο παρελθόν θώκο υφυπουργού.

Επίσης, η παραμονή του κ. Ακη Γεροντόπουλου στο ΥΠΕΞ στην θέση του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό αντικατροπτίζει και την καλή συνεργασία του με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και τα Πατριαρχεία, ενώ σηματοδοτεί και την συνέχιση των προσπαθειών για την ψήφιση του νέου Νόμου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Οι εκπλήξεις συνοψίζονται στον Γιώργο Κικίλια, στον Κώστα Τασούλα, τη Σοφία Βούλτεψη και στον Αργύρη Ντινόπουλο.  Να σημειωθεί πως Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Καρασμάνης, Αργύρης Ντινόπουλος και Βασίλης Κικίλιας  δεν έχουν προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.

Η παραμονή του κ. Δημ. Αβραμόπουλου στο ευαίσθητο υπουργείο Εθνικής Άμυνας  θεωρείται απολύτως αναμενόμενη καθώς όχι μόνον αποκατέστησε την εργασιακή ηρεμία στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, αυξάνοντας και το αξιόμαχον, αλλά συνδυάζοντας και την διπλωματική του εμπειρία από το ΥΠΕΞ, αναβάθμισε το ρόλο του Υπουργείου και στο εξωτερικό.

Το ίδιο βεβαία εθεωρείτο και η παραμονή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο Υπουργείο Εξωτερικών, φυσικά και την Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης.

Χ.Μ.

Αναλυτικά οι αλλαγές:

  • Έκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί: Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας Θράκης Θ.Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
  • Σε άλλο υπουργείο (από το Προστασίας του Πολίτη στο Ανάπτυξης) μετακινήθηκε ο Νίκος Δένδιας.
  • Στο υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε όλη η πολιτική ηγεσία (Μιχελάκης, Γρηγοράκος), όπως και στα υπουργεία Παιδείας (Αρβανιτόπουλος, Γκιουλέκας, Συμεών Κεδίκογλου) και Υγείας (Γεωργιάδης, Μακρή, Μπέζας).
  • Στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέμεινε μόνο ο Νότης Μηταράκης.
  • Ακλόνητοι στα υπουργεία τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Άμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χαρ.Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), Δ. Σταμάτης (Επικρατείας).
  • Νέοι υπουργοί οι Γκ.Χαρδούβελης (Οικονομικών), Αργύρης Ντινόπουλος (Εσωτερικών), Ανδρέας Λοβέρδος (Παιδείας), Κ.Τασούλας (Πολιτισμού), Μ.Βορίδης (Υγείας), Γ.Καρασμάνης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Βασίλης Κικίλιας (Προστασίας του Πολίτη) και Γιώργος Ορφανός (Μακεδονίας Θράκης).
  • Έντεκα νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση σε θέσεις υφυπουργού: Γ.Λαμπρόπουλος (Άμυνας), Γιώργος Ντόλιος (Εσωτερικών), Γεράσιμος Γιακουμάτος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Ανάπτυξης), Αλέξανδρος Δεμερτζόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος (Παιδείας), Αντζελα Γκερέκου (Πολιτισμού), Αντώνης Μπέζας και Γιάννης Πλακιωτάκης (Εργασίας) και Κατερίνα Παπακώστα (Υγείας). Στην κυβέρνηση μπαίνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο Πάρις Κουκουλόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης).
  • Αλλαγή στη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, από τον Σίμο Κεδίκογλου στην Σοφία Βούλτεψη, ενώ καταργήθηκε η θέση του Παντελή Καψή (υφυπουργός Δημόσιας Τηλεόρασης)

 

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥΠΟΥΡΓΟΣΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ / ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΟικονομικώνΓκίκας Χαρδούβελης– Χρήστος Σταϊκούρας (αναπληρωτής, υπεύθυνος για τα έσοδα)
– Γιώργος Μαυραγάνης (υφυπουργός, αρμόδιος για τις δαπάνες)
Διοικητικής ΜεταρρύθμισηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕύη Χριστοφιλοπούλου
ΕσωτερικώνΑργύρης ΝτινόπουλοςΓιώργος Ντόλιος (υφυπουργός)
Θεόφιλος Λεονταρίδης (υφυπουργός)
ΕξωτερικώνΕυάγγελος ΒενιζέλοςΔημήτρης Κούρκουλας
Άκης Γεροντόπουλος
Εθνικής ΆμυναςΔημήτρης ΑβραμόπουλοςΦώφη Γεννηματά (Αναπληρωτής)
Γιάννης Λαμπρόπουλος (υφυπουργός)
Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος ΔένδιαςΝότης Μηταράκης
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υποδομών και ΔικτύωνΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΜιχάλης Παπαδόπουλος
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης ΜανιάτηςΝικόλαος Ταγαράς (Αναπληρωτής)
Ασημάκης Παπαγεωργίου (υφυπουργός)
Παιδείας και ΘρησκευμάτωνΑνδρέας ΛοβέρδοςΑλέξανδρος Δερμετζόπουλος
Κώστας Κουκοδήμος
Πολιτισμού και ΑθλητισμούΚωνσταντίνος ΤασούλαςΆντζελα Γκερέκου (υφυπουργός)
Γιάννης Ανδριανός (υφυπουργός Αθλητισμού)
Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και ΠρόνοιαςΓιάννης ΒρούτσηςΒασίλης Κεγκέρογλου
Αντώνης Μπέζας
Γιάννης Πλακιωτάκης
ΥγείαςΜάκης ΒορίδηςΛεωνίδας Γρηγοράκος (αναπληρωτής)
Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός)
Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΓεώργιος ΚαρασμάνηςΠάρις Κουκουλόπουλος (υφυπουργός)
ΔικαιοσύνηςΧαράλαμπος Αθανασίου
Προστασίας του ΠολίτηΒασίλης Κικίλιας
ΤουρισμούΌλγα Κεφαλογιάννη
ΝαυτιλίαςΜιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
Μακεδονίας ΘράκηςΓιώργος Ορφανός
ΕπικρατείαςΔημήτρης Σταμάτης
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό – Κυβερνητικός εκπρόσωποςΣοφία Βούλτεψη

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει :

«Κανείς δεν πιστεύει πως ο σημερινός ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά» αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ,  «όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει».

«Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, “καμιά σκέψη για χαλάρωση”. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών» καταλήγει.