Ο Κυπριακός Τύπος 17 Ιουνίου 2014

Η διαδικασία έγκρισης και το περιεχόμενο νομοθετημάτων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την πάταξη της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής καθώς και για την εκπλήρωση άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της Δημοκρατίας, η ενοικίαση του παλαιού λιμένος Λεμεσού και η πώληση της χρονοθυρίδας των Κυπριακών Αερογραμμών στο αεροδρόμιο Χίθροου είναι τα κύρια θέματα σήμερα των κυπριακών εφημερίδων.

Μερικά από τα υπόλοιπα θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου είναι η επιτήρηση για εκτέλεση της πρόσφατης Απόφασης του ΕΔΑΔ στην Δ΄ Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας, οι γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού μέτρου, οι καταγγελίες για δήθεν ασθένειες που επικαλούνται εκπαιδευτικοί και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων.

Η “Αλήθεια”, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο “Τα 480 ευρώ είναι μόνο η βάση”, γράφει ότι σε δηλώσεις της στην εφημερίδα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ξεκαθάρισε ότι το ποσόν των 480 ευρώ, που έχει δημοσιοποιηθεί ως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αφορά μόνον τον αιτητή και όχι ολόκληρη την οικογένειά του, για τα μέλη της οποίας θα δίδονται επιπλέον ποσά, εφ` όσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια.  Αλλού γράφει ότι έχει προκληθεί “σάλος” λόγω των καταγγελιών για δήθεν ασθένειες που επικαλούνται ορισμένοι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να υπηρετούν πλησίον των κατοικιών τους. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων περιηγητών στην Κύπρο κατά τον Μάιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Η “Σημερινή”, με τον τίτλο “Διάτρητα νομοσχέδια για την φοροαποφυγή”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις από κόμματα, λογιστές και Τράπεζες και ότι τα μνημονιακά αυτά νομοσχέδια για τη φοροαποφυγή είναι διάτρητα από κενά, αδυναμίες και αδικίες, πρέπει, ωστόσο, να ψηφισθούν μεθαύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να εκταμιευθεί η τρίτη δόση από την Τρόικα. Σε άλλο θέμα γράφει πως υπάρχει στενή συνεργασία της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Υπουργείο Εξωτερικών για την παρακολούθηση των διαδικασιών συμμόρφωσης της Τουρκίας με την πρόσφατη Απόφαση του ΕΔΑΔ στην Δ΄ Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας, με την οποία ασχολείται, ως το αρμόδιο πολιτικό όργανο, η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Άλλη είδηση είναι ότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η κοινοπραξία ΕΝΙ/KOGAS έχει στο πρόγραμμά της τέσσερεις γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 – 3 – 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο θέμα, κάτω από τον τίτλο “Ενοικιάζεται το παλιό λιμάνι”, ότι αναζητείται επενδυτής για τους χερσαίους χώρους του παλαιού λιμανιού Λεμεσού, έκτασης περίπου 5.800 τετραγωνικών μέτρων, των οποίων η ανάπλαση ολοκληρώθηκε προσφάτως. Άλλη είδηση είναι ότι ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, εξήγγειλε μέτρα, μεταξύ των οποίων, η μείωση του στρατιωτικού προσωπικού στο Υπουργείο κατά 30%, η εναλλαξιμότητα και συγκεκριμένα κριτήρια για άδειες εθνοφρουρών και για αποσπάσεις. Σε άλλο θέμα, με τον τίτλο “Εβδομάδα μνημονιακών νομοσχεδίων” γράφει ότι καταγράφονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μνημόνιο και τα δημόσια οικονομικά, με τη Βουλή να καλείται όπως εγκρίνει μεθαύριο τέσσερα νομοσχέδια, των οποίων η έγκριση είναι προαπαιτούμενο της επόμενης δόσης του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η “Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τον τίτλο “Φορο-τσιμπίδα μόνο για τους μικροοφειλέτες”, γράφει πως μόνον 127 άτομα, από το σύνολο των 71.633 φορολογουμένων, οφείλουν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων το ποσόν των 165 εκατομμυρίων ευρώ και ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις, διακηρύξεις και δεσμεύσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για πάταξη της φοροδιαφυγής, φαίνεται πως η τσιμπίδα του Φόρου Εισοδήματος είναι πολύ μικρή για να αρπάξει τα μεγάλα ψάρια. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, για τις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού, συμφώνως των οποίων οι εξελίξεις αποδεικνύουν στην πράξη ότι η εξ υπαρχής διαπραγμάτευση εξυπηρετεί μόνον τους στόχους της τουρκοκυπριακής πλευράς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απαιτείται δομημένος διάλογος για το εκλογικό μέτρο και ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε ανέλαβε πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε από μόνο του ούτε σε συνεργασία με άλλο κόμμα.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Οι Κυπριακές Αερογραμμές πωλούν την τελευταία τους χρονοθυρίδα στο Χίθροου” γράφει ότι με μια δήλωση, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, η εταιρεία ανέφερε πως κατέληξε στην πώληση της χρονοθυρίδας στις Αμερικανικές Αερογραμμές έναντι του ποσού των 22,9 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλού γράφει ότι ένας Αγγλοκύπριος καθηγητής, ο Κρίστοφερ Τουμάζου, συγκαταλέγεται στους υποψηφίους για το ευρωπαϊκό βραβείο εφευρετών στην κατηγορία της έρευνας, έχοντας κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κύκλωμα DNA για τη διάγνωση κληρονομικών ασθενειών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο διεθνούς φήμης πιλότος της Φόρμουλα 1 και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μίκαελ Σουμάχερ, που τραυματίσθηκε σοβαρά από πτώση ενώ έκανε σκι το 2013, συνήλθε από κώμα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Ελβετίας.

Η επίσης αγγλόφωνη “The Cyprus Daily”, με τίτλο “Είναι συμφωνία”, γράφει στο κύριό της θέμα ότι ανακοίνωσαν χθες οι Κυπριακές Αερογραμμές την πώληση στις Αμερικανικές Αερογραμμές της τελευταίας τους χρονοθυρίδας στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, έναντι του ποσού των 31 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Σε άλλο θέμα γράφει για την επίσκεψη χθες στη Λευκωσία του Βούλγαρου Υπουργού Εξωτερικών, Κρίστιαν Βιγκένι, με τον οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο πώλησης στη Βουλγαρία φυσικού αερίου. Άλλη είδηση είναι ο μεγάλος αριθμός θυμάτων νεαρής ηλικίας σε τροχαία δυστυχήματα που συμβαίνουν στους κυπριακούς δρόμους.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΘΚΕ)