Στη φυλακή ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας

sth-fylakh-o-prwhn-prwthypoyrgos-ths-slobenias 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS), Γιάνεζ Γιάνσα αναμένεται να παρουσιαστεί για να εκτίσει ποινή φυλάκισης μετά την καταδίκη του για διαφθορά στο σκάνδαλο “Patria”.

Τα σλοβενικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι τον Γιάνεζ Γιάνσα θα συνοδεύσουν, το απόγευμα, στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, στις φυλακές Ντομπ, υποστηρικτές του και συνεργάτες του από το κόμμα.

Με βάση την καταδικαστική απόφαση που οριστικοποιήθηκε πριν από δύο μήνες, ο Γιάνεζ Γιάνσα κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο δωροδοκίας κατά την επιλογή της φινλανδικής αμυντικής βιομηχανίας “Patria” για την προμήθεια του σλοβενικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα.

Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβητεί την απόφαση του δικαστηρίου μέχρι σήμερα και δηλώνει ότι είναι αθώος.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα τον υποστηρίζει σθεναρά και κάνει λόγο για στημένη δίκη οργανωμένη από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα καταδικάστηκε μαζί με τον Τόνε Κρκόβιτς, απόστρατο αξιωματικό του στρατού και τον Ίβαν Τσρνκόβιτς, διευθυντή σλοβενικής εταιρείας που συνεργαζόταν με την “Patria” ότι είχαν οργανώσει σχέδιο, βάσει του οποίου θα λάμβαναν προμήθεια από το συμβόλαιο ύψους 278 εκ. ευρώ του στρατού με την “Patria”.

O πρόεδρος του SDS κρίθηκε ένοχος ότι ως πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποδέχθηκε υπόσχεση δωροδοκίας υπό τη μορφή εσόδων για το κόμμα ως αντάλλαγμα για να επιλεγεί η φινλανδική αμυντική βιομηχανία στο δημόσιο διαγωνισμό.

Το δικαστήριο της Λιουμπλιάνας τον καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 37.000 ευρώ στις 5 Ιουνίου του 2013. Η απόφαση επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της σλοβενικής πρωτεύουσας τον περασμένο Απρίλιο. Οι δύο συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 22 μηνών και καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ.

Έως το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο Γιάνεζ Γιάνσα υποστήριζε ότι αποκλείστηκαν σημαντικά απαλλακτικά στοιχεία από την Φινλανδία κι ότι αυτό έγινε σκόπιμα από την εισαγγελία.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Την καταδικαστική απόφαση μπορεί να αναιρέσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβενίας στο οποίο ο Γιάνεζ Γιάνσα έχει προσφύγει, αλλά η απόφαση εκκρεμεί.

NewPost