Το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού υπεύθυνο για τους μισθούς των υπαλλήλων ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Γνωμοδότηση με την οποία αφενός μεν κρίνονται έγκυρες οι συναφθείσες συμβάσεις εργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού και των εργαζομένων, αφετέρου δε απαλλάσσεται κάθε ευθύνης για την καταβολή οφειλομένων μισθών, ασφαλιστικών εισφορών κλπ. το δημόσιο, εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θέτωντας τέρμα στην σχετική παραφιλολογία. Ορίζει δε ότι συντρέχει λόγος για τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στο Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, μέχρι τον ορισμό κανονικής διοίκησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του ΝΣΚ:

1α) Οι συναφθείσες συμβάσεις εργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Αποδήμου Ελληνισμού και των εργαζομένων του είναι έγκυρες,

β), γ) ο εργοδότης (Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού), ευθύνεται για την καταβολή του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων,

δ) ως προς την κρατική ευθύνη για πράξεις και παραλείψεις στο πλαίσιο εποπτείας του Ιδρύματος, δεν μπορεί να τύχει απαντήσεως κατά το άρθρο 6 παρ.6 του ν. 3086/2002 του Οργανισμού ΝΣΚ, δεν μπορεί να εναχθεί το Δημόσιο παραδεκτά και βάσιμα από τους εργαζομένους στο Ίδρυμα για την καταβολή του μισθού. 2α) Σε περίπτωση έλλειψης διοικήσεως του νομικού προσώπου, συντρέχει λόγος διορισμού της από το δικαστήριο. Μέχρι τον ορισμό προσωρινής διοίκησης δεν προκύπτει για το Δ.Σ. του Ιδρύματος, αρμοδιότητα διαχείρισης και φύλαξης της κινητής του περιουσίας.

Η αρμόδια αρχή, κατ’ αναλογική εφαρμογή του άρθρου 5 του ν. 4182/2013 μέχρι τον ορισμό προσωρινής διοίκησης, είναι αρμόδια για τη διαχείριση και φύλαξή της, β) ενδεχόμενη η ευθύνη της αρμόδιας αρχής, εάν διαπιστωθούν συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις της ως προς τη διαχείριση και φύλαξή της μέχρι τον ορισμό προσωρινής διοίκησης. (ομοφ.)

Το πλήρες κείμενο της γνωμοδότησης: