Ο Μάξιμος Παπαγιάννης εξελέγη μητροπολίτης Ιωαννίνων

Αθήνα
Ο πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης εξελέγη την Τετάρτη μητροπολίτης Ιωαννίνων, κατά την έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων συγκαταλέγεται στον κατάλογο των λεγομένων Νέων Χωρών, αφού ανήκει σε εκείνες τις περιοχές της χώρας που απελευθερώθηκαν μετά το 1912 και το 1928 το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε «επιτροπικώς» τη διοίκησή τους στην Εκκλησία της Ελλάδος, διατήρησε όμως τα πνευματικά του δικαιώματα. Η Μητρόπολη θεωρείται από τις σημαντικότερες λόγω της βαρύτητας στο Φανάρι ως σημαντική εκκλησιαστική έδρα των Νέων Χωρών αλλά και λόγω της οικονομικής της ευρωστίας.

Ο νέος μητροπολίτης, που υποστηρίχτηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξελέγη με 46 ψήφους, έναντι 16 ψήφων που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός και επτά ψήφους που έλαβε ο αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος Στεργίου, ο οποίος υποστηρίχτηκε από το Φανάρι.

Το παρασκήνιο

Προ της εκλογής φέρεται να διαδραμτίστηκε έντονο παρασκήνιο μεταξύ του κ. Ιερώνυμου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

«Την Τετάρτη που συνεδριάζει η Ιεραρχία θέλω να μου κάνετε τη χάρη να προωθήσετε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων τον αρχιμανδρίτη που προκρίνει ο Οικουμενικός Θρόνος» φέρεται να είπε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα στον Αρχιεπίσκοπο ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η απάντηση του κ. Ιερωνύμου λέγεται ότι ήταν σταθερή: «Με όλον τον σεβασμό που σας έχω, δεν γίνεται, Παναγιώτατε». Οπως όμως τονίζουν συνεργάτες του κ. Ιερωνύμου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο την εκλογή αρχιμανδρίτη που βρίσκεται κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Περίπου την ίδια συζήτηση φέρεται ότι είχαν Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα στην Αλβανία, όπου βρέθηκαν ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Τιράνων κ. Αναστασίου για τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού.

Ο κ. Ιερώνυμος φαίνεται ότι επέλεξε να στηρίξει ένα στενό του συνεργάτη, τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής και εφημέριο του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης όμως από την πρώτη στιγμή δεν συμφώνησε με την επιλογή του Αρχιεπισκόπου να αποστείλει στα Ιωάννινα τον αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη και προσπάθησε να πείσει τον κ. Ιερώνυμο για την ανάγκη προώθησης στον μητροπολιτικό θρόνο του προερχόμενου από τη Μητρόπολη Μεγάρων και Σαλαμίνος αρχιμανδρίτη  Αμφιλόχιου Στεργίου, ο οποίος επί πολλά χρόνια βρίσκεται κοντά στο Φανάρι.

Πρόκειται για έναν κληρικό που στήριξε τον κ. Ιερώνυμο στην προσπάθεια εκλογής του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του κ. Ιερωνύμου ο κ. Αμφιλόχιος εγκαταστάθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και φερόταν ως ο διάδοχος του τότε αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και σημερινού Μητροπολίτη Κηφισιάς κ. Κυρίλλου. Σε σύντομο χρονικό διάστημα όμως ο κ. Αμφιλόχιος αποχώρησε από το Συνοδικό Μέγαρο και έκτοτε οι σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο μπήκαν τουλάχιστον «στο ψυγείο».

Τη διαδοχή του μακαριστού Θεοκλήτου διεκδίκησε και ο αρχιμανδρίτης κΔημήτριος Αργυρός, που ζει χρόνια στην περιοχή, ενώ είναι κοσμήτορας της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας που λειτουργεί στην ιστορική Μονή της Παναγίας Βελλάς.

Ποος είναι ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων

Ο νέος μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Λεβερκούζεν της Γερμανίας το 1968 από γονείς Έλληνες μετανάστες.

Το 1988, μετά την ολοκλήρωση των θεολογικών σπουδών του στην Ελλάδα, επέστρεψε στη Γερμανία όπου και υπηρέτησε σε ναό της Στουτγκάρδης.

Συμμετείχε σε ειδικά προγράμματα για τους μετανάστες και έχει συνεργαστεί με δήμους γερμανικών πόλεων, με βουλευτές, με τον ακαδημαϊκό χώρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών και για πλήθος άλλων κοινωνικών δράσεων.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 2009 ανέλαβε εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και το 2011 ανέλαβε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Μητρόπολη Ιωαννίνων: Μήλον της Έριδος

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι μία από τις παλαιότερες του ελλαδικού χώρου. Στον μητροπολιτικό της θρόνο από το 1928, οπότε και η διοίκησή της παραχωρήθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος, εκλέχθηκαν δύο Αρχιεπίσκοποι Αθηνών: ο μακαριστός Σπυρίδων Βλάχος (μητροπολίτης το 1916 και Αρχιεπίσκοπος το 1949) και ο μακαριστός Σεραφείμ Τίκκας (μητροπολίτης από το 1958 ως το 1974, οπότε και εκλέχθηκε Αρχιεπίσκοπος).
Τα κληροδοτήματα των επιφανών Ιωαννιτών και η διαχείρισή τους από τον εκάστοτε μητροπολίτη κατέστησαν τη Μητρόπολη Ιωαννίνων μία από τις πιο ισχυρές της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τότε Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδων Βλάχος από το 1949 ως το 1956, οπότε και έφυγε από τη ζωή, κρατούσε και την τοποτηρητεία του μητροπολιτικού θρόνου. Και ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ επέλεξε για διάδοχό του στα Ιωάννινα έναν εκ των στενοτέρων συνεργατών του, τον μακαριστό σήμερα Θεόκλητο Σετάκη. Και οι δύο Αρχιεπίσκοποι, έχοντας τη διαχείριση της περιουσίας των κληροδοτημάτων αλλά και τις μετοχές της Εκκλησίας της Ελλάδος, συμμετείχαν στο ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας, θέση την οποία αργότερα έλαβε ο μακαριστός Θεόκλητος.
Τα κληροδοτήματα όμως σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και η αγορά των μετοχών από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος με στόχο την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου έγινε με υψηλά τιμήματα, με συνέπεια σήμερα όλα να κρέμονται από μια κλωστή.


Και νέος μητροπολίτης Φωκίδος

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου εξελέγη και ο νέος μητροπολίτης Φωκίδος. Πρόκειται για τον μέχρι σήμερα επίσκοπο Αμβρούσης κ. Θεόκτιστο, ο οποίος έλαβε 47 ψήφους.

Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να προχωρήσει, επίσης, στην πλήρωση των Ιερών Μητροπόλεων Ελασσώνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Newsroom ΔΟΛ