Ο Καβάφης στη Βιέννη

ΜΑΓΕΨΕ Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΥ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Ο Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Δραματικής Τέχνης Πάρις Κατσίβελος με την ποιητική του παράσταση <<Ο Καβάφης στη Βιέννη, με τον Πάρι Κατσίβελο>>, εντυπωσίασε τους Έλληνες και ¨ξένους¨ προσκεκλημένους, με οικοδεσπότες την <<Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας>> και τον «Αυστριακό Σύνδεσμο Προώθησης Πολιτισμού, Τέχνης και Επιστημών Ciarivari».

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από διακεκριμένες διεθνείς προσωπικότητες ζηλωτών, εργατών ή και εραστών των Γραμμάτων και των Τεχνών, διπλωματικών, επιστημόνων, πανεπιστημιακών και διακεκριμένων προσωπικοτήτων της ομογένειας έδωσε την παράστασή  του ο Πάρις Κατσίβελος.

 Ο Πάρις Κατσίβελος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας κ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Ο Πάρις Κατσίβελος και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας κ. Όλγα Σαραντοπούλου.

Η διεθνής ποιητική παράσταση τελούσε υπό την Αιγίδα:

-Της ¨συνέργειας¨ του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Quality Journalism and New Technologies  <<Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες>>: Αυστριακού  Πανεπιστημίου D.U.K.,  Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ (Γ.Γ. Έρευνας & Τεχνολογίας, Υπουργείο Παιδείας),  Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β.Μπότση,  Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του  Εργαστηρίου του Επικοινωνίας & Τεχνολογίας ΜΜΕ.

-Ευρωπαϊκής  Ομοσπονδίας (E.F.U.C.A.) και Ομοσπονδία Β. Αμερικής Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO

– Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.

– Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος.

Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό, στα Ελληνικά και στα Γερμανικά, της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας και γραμματέως του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κυρίας Όλγας Σαραντοπούλου,  που είχε  αναλάβει και τον γενικό συντονισμό του όλου εγχειρήματος. Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε και η Πολιτιστική ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κυρία Κατερίνα Πετράκη.

Τον Πάρι Κατσίβελο, ο οποίος επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε την παράσταση,  παρουσίασε στο διεθνές κοινό, με συμμετοχή αρκετών εκπροσώπων του διπλωματικού σώματος πολλών χωρών, η κυρία Όλγα Σαραντοπούλου, μιλώντας και για τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Παρουσιάζοντας τον καταγόμενο από τη Θάσο, Πάρι Κατσίβελο,  αναφέρθηκε στις πολύπλευρες σπουδές του μεταξύ άλλων στην Υποκριτική, Σκηνοθεσία, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία, στη Μονωδία –  Μελοδραματική, στις συμμετοχές του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε σεμινάρια, εργαστήρια, συμπόσια και συνέδρια σχολών,  ρευμάτων και τεχνοτροπιών της Θεατρικής Τέχνης, αλλά και Ψυχολογίας, Φιλοσοφίας,  Παραψυχολογίας, Εσωτερισμού και Φιλοσοφίας του Εσωτερισμού.

Η κ. Σαραντοπούλου παρέπεμψε επίσης στις παλαιότερες συμμετοχές του σε 29 θεατρικές και 43 τηλεοπτικές παραγωγές, τέσσερις κινηματογραφικές ταινίες και σε αρκετές ραδιοφωνικές εκπομπές και στο συνεχές διδακτικό του έργο στον χώρο της Υποκριτικής,  Αγωγής του Λόγου,  Αυτοσχεδιασμού και Εξειδικευμένων Εργαστηρίων Δραματικής Τέχνης, αλλά και στη διδασκαλία του τα τελευταία χρόνια, με  μια δική του ενότητα, την «Αγωγή Ποιοτικής Επικοινωνίας» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» του Αυστριακού Πανεπιστημίου  D.U.K., που υλοποιείται στην Αυστρία και στην Ελλάδα από επίσημους κρατικούς φορείς.

Η κ. Σαραντοπούλου ανέφερε ακόμη, κάποιες από τις πολύ πρόσφατες διακρίσεις του Πάρι Κατσίβελου.

-Από το Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ,  του οποίου είναι μόνιμος ομιλητής και μέλλος της Οργανωτικής του Επιτροπής, τιμήθηκε  με τον <<Έπαινο Ευρείας Κοινωνικής Παιδείας>> το 2012 και το 2013,  καθώς και με τον τίτλο του <<Πολίτη του Κόσμου>> και του <<Παγκόσμιου Ενεργού Στοχαστή>>.

-Από την ¨Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης¨, υπό την Αιγίδα του ¨Υπουργείου Παιδείας¨ και της ¨ Ένωσης Δημοσιογράφων Ευρωπαϊκού Τύπου¨, με το Βραβείο <<ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ 2013-2014>>, για το  βιβλίο του Αυτοβελτίωσης και Εσωτερισμού <<Με Πυξίδα το ΦΩΣ>>, Φεβρουάριο του 2014.

Η κ. Όλγα Σαραντοπούλου, η Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Helena levar, ο Πάρις Κατσίβελος.

Η κ. Όλγα Σαραντοπούλου, η Ηθοποιός και Σκηνοθέτης Helena levar, ο Πάρις Κατσίβελος.

-Από τον  Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό “Το Καφενείο των Ιδεών”, με το Χρυσό  Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ιούνιο του 2014.

-Από την Εταιρεία Τεχνών, Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, στις 22 Ιουνίου 2014, έλαβε Τιμητική Διάκριση, κατά τον 14ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της, για το βιβλίο του <<Με Πυξίδα το ΦΩΣ>>.

-Έλαβε επίσης Τιμητική   Διάκριση από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Αιγυπτιωτών, δύο Τιμητικές Διακρίσεις από τον Όμιλο για την Ουνέσκο Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος και  από το Λογοτεχνικό Συμπόσιο στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα, Τιμητική Βράβευση και Τιμητική Διάκριση από τον Όμιλο  για την Ουνέσκο Πειραιώς και Νήσων, αλλά και το βραβείο ¨Γραμότα¨ από τον  Σύλλογο Βουλγάρων Ποιητών στο  Πλέβεν της Βουλγαρίας κατά το ¨Τριήμερο Ελληνικού Πολιτισμού και Φιλίας των δύο λαών¨.

Ο Πάρις Κατσίβελος μετά τον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην ποιητική παράσταση, τους καλωσόρισε σε ένα «ποιητικό ταξίδι στην πεμπτουσία της ποίησης, στην Καβαφική Ποίηση» και δι΄ αυτής, όπως είπε,  στους άλλοτε τρικυμιώδεις, άλλοτε απλά ταραγμένους και κάποτε γαλήνιους ωκεανούς της ευαίσθητης Καβαφικής ψυχής, της ψυχής,  του μεγάλου μας Αλεξανδρινού, Λυρικού και Τραγικού Ποιητή.

Επέλεξα, είπε συνεχίζοντας,  σ’ αυτό το ταξίδι μας να μην υπάρχουν καμιάς μορφής θεωρητικές τοποθετήσεις. Οι νοόσφαιρες όλων γέμουν από χιλιάδες εγγραφές, καταγραφές, από κρίσεις, κριτικές, σχόλια, αναλύσεις, ρήσεις, θεωρήσεις κι αναθεωρήσεις για τον καβαφικό ρεαλισμό και ρομαντισμό, για το λυρισμό ή την κυνικότητα, για τη γοητεία και τον ηδονισμό, για την τρυφερότητα και σκληρότητα, για τη δεξιοτεχνία και τη δύναμη, τη δυναμική, τη συγκίνηση, την κίνηση, τις εικόνες και τη μαγική υποβολή του καβαφικού λόγου. Αρκέστηκε να αναφέρει απλά ότι ο αγαπημένος όλων και φειδωλός, πάντα, στις κρίσεις του, Κώστας Βάρναλης, σε κάθε ευκαιρία, αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Καβάφη, επαναλάμβανε μονάχα τρεις λέξεις: Μοναδικός, Ανομοίωτος, Ανεπανάληπτος.

Και άρχισε το όμορφο ποιητικό ταξίδι, για τους παριστάμενους ταξιδευτές, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή και οδηγώντας  έτσι το κοινό της ποιητικής παράστασης «Ο Καβάφης στη Βιέννη»,  να  περιδιαβεί στις γόνιμες πεδιάδες της καβαφικής ψυχής και να γευτεί  τους χυμώδεις καρπούς της,  να ανυψωθεί στις αρμονίες των σφαιρών του τόσο πολύτιμα παραγωγικού Καβαφικού νοός.

Τον Πάρι Κατσίβελο συνόδευσε στο πιάνο η βραβευμένη για τις επιδόσεις της στη μουσική Καθηγήτρια μουσικής κ. Ευαγγελία Κουλιανού.

Ο Πάρις Κατσίβελος επέλεξε, επεξεργάστηκε, σκηνοθέτησε και ερμήνευσε ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, σε μια παράσταση, που, όπως τόνισε ο ίδιος, ήταν δομημένη σε μορφή μιας ενιαίας και αδιάσπαστης ενότητας μόνο με ποίηση και με συνοδό μουσική.

Η βραδιά είχε τρεις νοηματικές ενότητες, και από αυτές, η πρώτη ενότητα «Τιμή σ΄ εκείνους, όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες» και η τελευταία «Η Ιθάκη σ΄ έδωσε το ωραίο ταξίδι» περιείχαν γνωστά και εμβληματικά ποιήματα, ενώ η μεσαία ενότητα «…Μες στες νύχτες της νεότητός μου» περιείχε, όπως τόνισε ο Πάρις Κατσίβελος, «τα αισθαντικά, ή αισθητικά, ποιήματα, όπως θα τα έλεγε ίσως και ο ίδιος ο ποιητής.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που η κ. Σαραντοπούλου, αφού τίμησε τον Πάρι Κατσίβελο του προσέφερε, ένα Βιεννέζικο φωτιστικό γραφείου Αrt Deco, χειροποίητο του 1910, με επίσης χειροποίητο σκαλιστό κρύσταλλο.

Το ενθουσιώδες κοινό καταχειροκρότησε τον Πάρι Κατσίβελο και συνεχάρη την Ελληνική Εταιρεία Αυστρίας και ιδιαίτερα την πρόεδρό της κυρία Όλγα Σαραντοπούλου, για την πρωτοβουλία και τη διοργάνωση.

Αμέσως μετά την παράσταση ο Ηθοποιός υπέγραψε βιβλία του στους Έλληνες του εξωτερικού.

 Ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου > κ.  Χάρης Ζήκος, μόλις παρέλαβε το υπογεγραμμένο βιβλίο από το Πάρι Κατσίβελο.

Ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου <<Μακεδονία>> κ. Χάρης Ζήκος, μόλις παρέλαβε το υπογεγραμμένο βιβλίο από το Πάρι Κατσίβελο.

Αξιοσημείωτα  ζεστή ήταν η παρουσία των φοιτητών του, από το  5ο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα <<Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες>> που υλοποιείται στο Αυστριακό Πανεπιστήμιο D.U.K. και στην Ελλάδα και του συνεργάτη επί σειρά ετών, φίλου του και υπευθύνου του Μεταπτυχιακού στην Ελλάδα κ. Μάριου Νόττα.

Ο Πάρις Κατσίβελος άκουσε τα εγκωμιαστικά σχόλια από πολλές διεθνείς προσωπικότητες και από γνωστές προσωπικότητες του εξωτερικού, όπως από την Ηθοποιό, Σκηνοθέτιδα και δημιουργό του Συνδέσμου Προώθησης Πολιτισμού, Τέχνης και Επιστημών Dr. Helena Levar και τον σύντροφό της DR. Smith Fritz, από τον Πρόεδρο του Διαπολιτιστικού συλλόγου <<Μακεδονία>> και γνωστό έλληνα επιχειρηματία της Αυστρίας κ. Χάρη Ζήκο, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και περιχώρων κ. Νίκο Τζαφέρη, από τον πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων Ποντίων  Βιέννης <<Ξενιτέας>> κ. Πάρι Αμπερίδη, από τη διευθύντρια του Ε.Ο.Τ. κ. Αθηνά Μπαμπάκου, από τον Πρέσβη του Αραβικού Συνδέσμου κ. Μιχαήλ Βέχμπε, από την επιτετραμμένη, τον σταρτιωτικό ακόλουθο και τον εκπρόσωπο Ο.Η.Ε. της Κυπριακής Πρεσβείας, από εκπροσώπους άλλων πρεσβειών, από διανοητές και βαθμοφόρους Αυστριακούς, από μέλη του Ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου της Βιέννης. Ιδιαίτερα ενθουσιώδης και θερμή ήταν η Πολιτιστική ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Κατερίνα Πετράκη που αφού παρέλαβε το υπογεγραμμένο βιβλίο του Πάρι Κατσίβελου και τον ευχαρίστησε μεταξύ άλλων του είπε ότι βοήθησε στον επαναπροσδιορισμό και στην ουσία της σχέσης με την ποίηση και τα νοήματα του μεγάλου ποιητή.

Φυσικά ακολούθησε πλούσιος μπουφές στο φουαγιέ της αίθουσας, με συνοδεία μουσικής.

Η συντονίστρια κ.  Όλγα Σαραντοπούλου δέχθηκε τεράστιο αριθμό συγχαρητηρίων, μυνημάτων και ενθουσιωδών σχολίων για την ποιοτική πρόταση της παράστασης.