Στην Ελλάδα της “συνδικαλιστικής παράνοιας”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σε δυσεπίλυτο πρόβλημα για την συγκυβέρνηση εξελίσσεται το θέμα: ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές!

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης και ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας,  έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και του ανακοινώνει ότι αποχωρεί από τη Νεα Δημοκρατία γιατί διαφωνεί με το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο!

Βέβαια ο κ. Κορκίδης δεν είναι μόνος του. Μαζί του συντάσσονται οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Κι όμως. Πρόκειται για ένα θέμα απλό, που σ΄ Αμερική και Ευρώπη το έχουν επιλύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην Ελλάδα της “συνδικαλιστικής παράνοιας”, όμως, και αυτό το κάναμε γαϊτανάκι!

Το δικαίωμα του πολίτη να βρίσκει ανοικτά τα καταστήματα ΚΑΙ τις Κυριακές, όταν ο ίδιος δεν εργάζεται και μπορεί να κάνει τα ψώνια του,  σκοντάφτει στο «κεκτημένο» δικαίωμα των υπαλλήλων τις Κυριακές να αναπαύονται. Και αυτό είναι σεβαστό. Κανείς δεν μπορεί να δουλεύει επτά ημέρες την εβδομάδα τριάντα ημέρες το μήνα. Ή σχεδόν κανείς…

Από την άλλη μεριά, και το δικαίωμα του εργοδότη να θέλει να εισπράττει επτά ημέρες την εβδομάδα είναι θεμιτό ιδιαίτερα σε εποχές οικονομικής δυσπραγίας όπου μετά βίας διατηρούν ανοικτά (όσοι το επιτυγχάνουν) τα καταστήματά τους.

Εκείνο που είναι ακατανόητο, είναι η στάση των συνδικαλιστών του χώρου. Που αντί να προσπαθήσουν να βρουν λύση που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, σηκώνουν ευκαιριακό μπαϊράκι παριστάνοντας τους βασιλικότερους του βασιλέως, τορπιλίζουν το μέτρο και κρατάνε την Ελλάδα δεμένη σε προπολεμικές εποχές!

Θαρρείς και την κρίση θα την ξορκίσουμε με μάγια…

Κι όμως, το θέμα είναι απλούστατο: Όποιος εργοδότης θέλει το κατάστημά του ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα, θα έχει εξασφαλίσει, ως προϋπόθεση, τις κατάλληλες κυλιόμενες βάρδιες εργαζομένων που θα τους διασφαλίζουν την μία ημέρα ανάπαυσης εβδομαδιαίως συν τον ενισχυμένο μισθό για την Κυριακή, όταν θα είναι η σειρά τους να την εργασθούν.

Όπου οι επιχειρήσεις έχουν μικρό αριθμό υπαλλήλων που δεν επαρκούν για βάρδιες, θα προσλάβουν υπαλλήλους part time για να συμπληρώνουν την προϋπόθεση. Έτσι θα μειωθεί και ο δείκτης ανεργίας.

Οι εργοδότες που δεν θέλουν να επιβαρύνουν το ταμείο, μπορούν να εργάζονται οι ίδιοι μόνοι τους τις Κυριακές!

Όσοι ούτε αυτό θέλουν, ας μην τ΄ ανοίγουν τα μαγαζιά Κυριακές!

Ώρα εργασίας την Κυριακή μετά την 1οη  πρωϊνή ώστε όσοι θέλουν να προλαβαίνουν και τις Εκκλησίες…

Αλλά μαγαζιά κλειστά, εργαζόμενοι στις πλάζ και οικονομική κρίση, είναι ασυμβίβαστα!

Όπως ασυμβίβαστο είναι να θέλουμε Τουρίστες, αλλά να μην τους εξασφαλίζουμε ότι θα βρίσκουν την Ακρόπολη ανοικτή, ότι θα μπορούν να κάνουν απρόσκοπτα τα ψώνια τους ό,τι μέρα και να είναι και ότι δεν θα εγκλωβίζονται στα ..ασανσέρ!

Όχι τίποτα άλλο, αλλά να μετριάσουμε την «πικρία» του κ. Κορκίδη που παρεμένει, όπως είπε, «ψηφοφόρος της Ν.Δ.»…