Στη Φλωρεντία ο πρωθυπουργός για να συναντηθεί με τον Ματέο Ρέντσι

Βρυξέλλες
Ικανοποιημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση που είχε χθες, Τετάρτη, ο πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια της οποίας βρέθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Την Πέμπτη, ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στην Φλωρεντία όπου θα έχει συνάντηση με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι παρών στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος ενημέρωσε την Ανγκελα Μέρκελ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα θετικά σημάδια που παρουσιάζει.

Ενόψει της τελευταίας και ίσως σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και ότι οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν τις τεράστιες προόδους που έχει κάνει η χώρα.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης, δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.

Οι διαβουλεύσεις για τα «ανώτατα αξιώματα» της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τον ή την ελληνίδα επίτροπο, ανώτατες πηγές βεβαίωναν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το όνομα μέχρι το τέλος του μήνα.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για τις θέσεις των ανώτατων ευρωπαϊκών αξιωμάτων, κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών έχει αρκετές πιθανότητες να λάβει το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το χαρτοφυλάκιο αυτό αναμένεται να ανατεθεί σε Επίτροπο κεντροαριστερής πολιτικής απόχρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για τη θέση της επιτρόπου και ειδικότερα για το χαρτοφυλάκιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε ό,τι αφορά τον διάδοχο του Χέρμαν Βαν Ρομπάι στη θέση της προεδρίας της ΕΕ, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι δεν αποκλείεται να δοθεί και αυτή σε σοσιαλιστή, δεδομένου ότι τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναλάβει ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανήκει στην κεντροδεξιά.

Το θέμα πάντως παραμένει ανοιχτό και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί ότι τη θέση αυτή θα πρέπει να αναλάβει το πλέον κατάλληλο πρόσωπο που θα έχει τα αναγκαία ενοποιητικά χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που παρουσίασε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Ελλάδα άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, τόσο τις εξαγγελίες του για την κινητοποίηση επενδύσεων ύψους 300 δισ. ευρώ, όσο και για την αποφασιστικότητα την οποία δείχνει στο θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ