Έχασαν το αεροπλάνο, γλύτωσαν τις ζωές τους!

Χάγη, Ολλανδία
Ο τραγικός απολογισμός της κατάρριψης του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών είναι 298 νεκροί, εκ των οποίων 173 Ολλανδοί. Ταξιδιώτες που τελικά δεν επιβιβάστηκαν -άλλοι γιατί έφθασαν με καθυστέρηση στο αεροδρόμιο, άλλοι γιατί λόγους εξοικονόμησης χρημάτων ή για να μην ταξιδέψουν μόνοι αλλά μαζί με την οικογένειά τους- θεωρούν σήμερα απίστευτο ότι σώθηκαν.Όταν ο Μπάρι Σιμ συνειδητοποίησε ότι δεν θα επιβιβαζόταν στο ίδιο αεροπλάνο με τη σύζυγό του Nουρ Αζαάνι και το μόλις τριών μηνών μωρό τους διαμαρτυρήθηκε στο ταξιδιωτικό γραφείο απ’ όπου αγοράζει αεροπορικά εισιτήρια.

«Ταξιδεύω κατά προτίμηση με τη Malaysia Airlines και γι’ αυτό ζήτησα από τον ταξιδιωτικό πράκτορα να με βάλει στην ίδια πτήση με την οικογένειά μου» δήλωσε ο Μπάρι στην ολλανδική εφημερίδα Algemeen Dagblad.

Ωστόσο το αεροπλάνο ήταν γεμάτο. Ο Μπάρι δεν μπόρεσε να βρει εισιτήριο για την πτήση που αναχωρούσε το μεσημέρι της Πέμπτης από το Άμστερνταμ και αποφάσισε να μεταφέρει τα εισιτήρια της συζύγου του και της κόρης του στη βραδινή πτήση. «Δεν θέλαμε να ταξιδέψουμε χώρια» λέει.

Ο ίδιος αισθάνεται σήμερα «ανακουφισμένος και ευλογημένος», η σκέψη του όμως είναι συνέχεια στις οικογένειες των θυμάτων.

Ο 29χρονος Μάαρτεν ντε Γιόνγκε, επαγγελματίας ποδηλάτης που μετέχει σε ομάδα στη Μαλαισία, επίσης γλίτωσε από το θάνατο.

«Την τελευταία στιγμή διάλεξα μία πτήση που αναχωρούσε την Κυριακή γιατί το εισιτήριο ήταν κατά 300 ευρώ φθηνότερο. Υπήρχε μόνο μια θέση ελεύθερη, για την οποία αμέσως έκανα κράτηση» δήλωσε σε πολλά ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

«Το ότι ήθελα να εξοικονομήσω κάποια χρήματα, μου έσωσε τη ζωή» αναφέρει.

Μια άλλη οικογένεια, η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αυστραλία μέσω Κουάλα Λουμπούρ για να παραστεί σε κηδεία, έφθασε πολύ αργά στο αεροδρόμιο για να μπορέσει να βρει εισιτήρια για την πτήση MH17. «Είναι αδιανόητο» δήλωσαν οι γονείς στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο AT5, κρατώντας στην αγκαλιά τους ένα κοριτσάκι με ξανθές μπούκλες: «Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε»…

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό