Το «comeback» της πόλης των Αθηνών σε αριθμούς

Συγκυριακό ή μη -ο χρόνος θα το δείξει- το comeback της Αθήνας είναι γεγονός, με την ελληνική πρωτεύουσα να κερδίζει συνεχώς έδαφος στο διεθνή τουριστικό χάρτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard, οι διεθνείς ταξιδιώτες της Αθήνας εκτιμάται ότι θα ξοδέψουν φέτος συνολικά 1,9 δισ. δολάρια ή 1,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας, μάλιστα, αύξηση κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο νούμερο του 2013. Η αύξηση των ταξιδιωτών για εφέτος στην ελληνική πρωτεύουσα, κατά τους υπολογισμούς των αναλυτών της κορυφαίας, παγκοσμίως, εταιρείας τεχνολογίας πληρωμών, θα κυμανθεί στο 17,8% σε σύγκριση με το 2013, με το συνολικό αριθμό να φθάνει τα 1,9 εκατομμύρια.

Η αύξηση αυτή συμβαδίζει και με τις διαπιστώσεις των επικεφαλής των μεγαλύτερων εγχώριων ομίλων του λιανεμπορίου (FF Group -Folli Follie, Attica κ.τ.λ.) ότι το μείγμα των ξένων τουριστών στην ελληνική πρωτεύουσα αλλάζει και πλέον από τους παραδοσιακούς Δυτικοευρωπαίους, οι οποίοι ξόδευαν συγκρατημένα, οι τουρίστες από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την Τουρκία αυξάνονται και μαζί με αυτούς αυξάνονται και οι δαπάνες για τα ψώνια τους στα πολυκαταστήματα του κέντρου, τα καταστήματα της Βουκουρεστίου και του Κολωνακίου.

Ειδικά οι Κινέζοι και οι Ρώσοι κινούν αυτή τη στιγμή τις αγορές όλων των μεγάλων πρωτευουσών του κόσμου και, μάλιστα, αναδείχθηκαν πρωταθλητές στο tax free shopping για το 2013 διεθνώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Global Blue, της γνωστής εταιρείας που προσφέρει ειδικές υπηρεσίες σε εμπόρους για επιστροφές φόρου και δραστηριοποιείται σε 37 χώρες σε όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Οι Κινέζοι ταξιδιώτες ήταν αυτοί που ξόδεψαν τα περισσότερα σε αφορολόγητες αγορές το 2013 με ποσοστό 27% επί του συνόλου και έχοντας αυξήσει τις δαπάνες τους κατά 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ήδη είχε τριπλασιασθεί για την περίοδο από το 2009 έως το 2012. Οι αγαπημένες τους αγορές είναι η Γαλλία, και ακολουθεί η Γερμανία και η Σιγκαπούρη, με τα ρούχα να είναι η αγαπημένη τους κατηγορία για τα ψώνια τους. Οι Ρώσοι ήταν οι δεύτεροι πιο «σπάταλοι» σε tax free αγορές το 2013 με 17% επί του συνόλου», αναφέρει η Global Blue, η οποία εκτιμά ότι η συνολική αγορά tax free είναι αξίας περίπου 48 δις. ευρώ στις 37 χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Βέβαια, τα νούμερα της Αθήνας πόρρω απέχουν ακόμη από τα νούμερα της «πρωταθλήτριας» κόσμου, του Λονδίνου, που θα έχει φέτος σχεδόν τον ίδιο αριθμό επισκεπτών που θα έχουν όλες οι τουριστικές περιοχές της Ελλάδας με εισπράξεις από τις αγορές των ταξιδιωτών πάνω από αυτές που θα έχει το σύνολο της χώρας μας εφέτος, τη χρονιά- ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Σύμφωνα με το δείκτη MasterCard Global Destination Cities Index, τη βρετανική πρωτεύουσα υπολογίζεται ότι θα επισκεφθούν εφέτος 18,69 εκατομμύρια ταξιδιώτες (σ.σ. λίγο χαμηλότερα δηλαδή από τα 19 και κάτι εκατομμύρια που αναμένονται εφέτος ότι θα πάνε στην Ελλάδα), ξοδεύοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ 19,3 δισ. δολάρια ή 14,1 δισ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις εφετινές τουριστικές εισπράξεις των 13 και πλέον δισ. ευρώ που αναμένονται για τη χώρα.
Αναμένεται αύξηση 17,8% των ταξιδιωτών για φέτος στην ελληνική πρωτεύουσα, σε σύγκριση με το 2013 – Κινέζοι και Ρώσοι οι πιο… ανοιχτοχέρηδες