Χρήσιμες πληροφορίες για τα αεροπορικά ταξίδια

Από το 2007 τα αεροπορικά εισιτήρια είναι ηλεκτρονικά (e-ticket). Το e-ticket σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να επιβιβαστείτε στην πτήση είναι να είστε στο αεροδρόμιο, στο check in (1 ώρα νωρίτερα για το εσωτερικό και 2 ώρες νωρίτερα για εξωτερικό) με την ταυτότητα ή το διαβατήριό σας (ανάλογα με τον προορισμό σας). Με την επίδειξη των εγγράφων σας, το σύστημα κρατήσεων εντοπίζει την κράτησή σας και στη συνέχεια λαμβάνετε την κάρτα επιβίβασης.

Ο μέγιστος αριθμός επιβατών ανά κράτηση είναι 6 άτομα εκ των οποίων το ένα άτομο τουλάχιστον θα πρέπει να είναι ενήλικας.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες, ανάλογα και με τον τύπο του αεροσκάφους, διαχωρίζουν την καμπίνα σε 3 διαφορετικές κατηγορίες θέσεων:

Οικονομική θέση / Economy Class:

Είναι η θέση που καταλαμβάνει τις περισσότερες αριθμητικά θέσεις σε ένα αεροπλάνο. Σε αυτήν τη θέση συνήθως παρέχονται οι λιγότερες ανέσεις και υπηρεσίες (ανάλογα με την αεροπορική εταιρία). Τα εισιτήρια της οικονομικής θέσης έχουν συχνά αρκετούς περιορισμούς σχετικά με τη δυνατότητα αλλαγών και ακυρώσεων. Σε ορισμένα εισιτήρια οικονομικής θέσης δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή και σε περίπτωση ακύρωσης επιστρέφονται μόνο οι φόροι αεροδρομίου ή μέρος των φόρων.

Εταιρική θέση / BUSINESS CLASS:

Η εταιρική θέση είναι ακριβότερη από την οικονομική και παρέχει περισσότερες ανέσεις και υπηρεσίες και είναι διαθέσιμη σε αρκετές αεροπορικές εταιρίες. Συνήθως διαθέτει πιο ευρύχωρο κάθισμα και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των σειρών για μεγαλύτερη άνεση των επιβατών. Το γεύμα που προσφέρεται είναι καλύτερο από της οικονομικής θέσης. Σε πολλές περιπτώσεις παρέχονται και επιπλέον διευκολύνσεις όπως ειδική σειρά για τον έλεγχο των εισιτηρίων, χρήση ειδικών χώρων αναμονής (εφόσον διαθέτει η αεροπορική εταιρία).

Πρώτη Θέση / First Class:

Η πρώτη θέση βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του αεροπλάνου. Έχει λιγότερα και πιο άνετα καθίσματα και παρέχονται υψηλότερου επιπέδου γεύματα και υπηρεσίες. Επίσης, παρέχεται ειδική σειρά για τον έλεγχο των εισιτηρίων, καθώς και πρόσβαση στους ειδικούς χώρους αναμονής των αεροπορικών εταιριών.

Πώς όμως γίνεται ο διαχωρισμός για τους ενήλικες, τα παιδιά και τα βρέφη;

Οι αεροπορικές εταιρίες θεωρούν ενήλικες όσους επιβάτες είναι 12 ετών και άνω, παιδιά όσους επιβάτες είναι από 2 εως 11 ετών, βρέφη (χωρίς δικαίωμα θέσης) όσους επιβάτες είναι έως 24 μηνών. Τα βρέφη θα πρέπει να συνοδεύονται από τουλάχιστον 1 επιβάτη άνω των 12 ετών.

Δεν μπορεί να ταξιδέψει ένας ενήλικας με 2 βρέφη.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι πιθανώς κάποια πτήση να μην διαθέτει ειδικές τιμές για παιδιά, σε αυτήν την περίπτωση θα σας δοθεί τιμή ενήλικα.

Ένα παιδί έως 12 ετών μπορεί να ταξιδέψει ασυνόδευτο, αλλά οπωσδήποτε είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους γενικούς κανονισμούς που ισχύουν για το ταξίδι ασυνόδευτων παιδιών:

-Παιδιά τα οποία είναι άνω των 5 ετών μπορούν να πετάξουν με πτήσεις απευθείας ή με ανταπόκριση χωρίς συνοδό επιβάτη. Συνήθως δεν γίνονται δεκτά στην τελευταία πτήση ανταπόκρισης της ημέρας. Η ακριβής ηλικία εξαρτάται από την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρίας. Πολλές εταιρίες προσφέρουν υπηρεσία συνοδού για παιδιά αυτής της ηλικίας που ταξιδεύουν μόνα τους.

-Παιδιά τα οποία είναι κάτω των 5 ετών δεν μπορούν να πετάξουν αν δεν συνοδεύονται από κάποιον επιβάτη. Σε κάποιες αεροπορικές αυτός ο επιβάτης θα πρέπει να είναι πάνω από 12 και σε άλλες πάνω από 18 ετών.

-Πολλές αεροπορικές εταιρίες μπορεί να χρεώνουν επιπλέον του εισιτηρίου την υπηρεσία συνοδού για παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους. Οι αεροπορικές εταιρίες συνήθως θέλουν να γνωρίζουν ποιός θα παραλάβει το ασυνόδευτο παιδί στον προορισμό του και απαιτούν την επίδειξη κάποιας ταυτότητας. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρία πριν την αγορά κάποιου εισιτηρίου για παιδί που ταξιδεύει χωρίς συνοδό.

Όσον αφορά στα βρέφη, αυτά δεν καταλαμβάνουν κάθισμα στο αεροπλάνο. Παραμένουν στην αγκαλιά του επιβάτη που τα συνοδεύει. Επομένως, για να ταξιδέψει ένα βρέφος, θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν τουλάχιστον ενήλικα. Το εισιτήριο του βρέφους δεν είναι μηδενικό, αλλά αντιστοιχεί πάντα σε ένα μικρό αντίτιμο, το οποίο καθορίζεται από τον ναύλο που έχει πληρώσει ο συνοδός του.

Όσον αφορά τα δωρεάν εισιτήρια, η μοναδική περίπτωση που παρέχονται δωρεάν εισιτήρια είναι στους φαντάρους/στρατιωτικούς που έχουν κατάσταση επιβίβασης και τα εισιτήρια αυτά εκδίδονται μόνο από τις αεροπορικές εταιρίες.

Επίσης, επισημαίνεται ότι όσο πιο νωρίς εκδώσετε τα εισιτήριά σας, τόσο πιο φτηνά θα τα βρείτε. Όσο γεμίζει μια πτήση, οι ναύλοι ακριβαίνουν. Υπάρχει η περίπτωση όμως, ενώ έχετε εκδώσει αρκετά νωρίς τα εισιτήριά σας, στην πορεία να ανακοινωθούν πιο οικονομικές προσφορές από την αεροπορική εταιρία που επιλέξατε να πετάξετε. Τότε δεν μπορείτε να αλλάξετε τα εισιτήρια που έχετε εκδώσει με τα φτηνότερα της προσφοράς.
Υπάρχει επίσης η περίπτωση, να εκδώσει κάποιος επιβάτης οικονομικό εισιτήριο ακόμα και μια ημέρα πριν από την πτήση, είτε γιατί υπάρχει διαθεσιμότητα είτε από ακύρωση τελευταίας στιγμής και να είναι οικονομικότερο από αυτό που εκδώσατε εσείς για παράδειγμα 2 εβδομάδες νωρίτερα.

Συνεπώς, πληρώνετε ένα εισιτήριο σύμφωνα με την τιμή που υπάρχει, τη στιγμή που ελέγχετε τη διαθεσιμότητα της πτήσης. Μπορεί κάποιος επιβάτης να εκδώσει εισιτήριο πριν ή μετά από εσάς και να το βρει φτηνότερο ή ακριβότερο και για το λόγο αυτό ποτέ δεν μπορείτε να είστε 100% βέβαιοι ότι η κράτηση που έγινε νωρίς σας δίνει και το φθηνότερο εισιτήριο.

Όσον αφορά στο όριο των αποσκευών που μπορείτε να πάρετε μαζί σας, συνήθως οι αεροπορικές εταιρίες (εκτός από τις αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους) επιτρέπουν μια χειραποσκευή έως 5 κιλά και αποσκευές έως 20 κιλά ανά επιβάτη. Η πολιτική αποσκευών διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την αεροπορική εταιρία που θα χρησιμοποιήσετε και σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με όλες τις αεροπορικές εταιρίες που πιθανόν να χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι ώστε να ενημερωθείτε με ακρίβεια για τις διαστάσεις, καθώς και το επιτρεπόμενο βάρος των αποσκευών σας. Για κάθε επιπλέον κιλό υπάρχει χρέωση και για αυτό πρέπει να είστε ενήμεροι για το κόστος των επιπλέον κιλών πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας προκειμένου να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις που θα σας χαλάσουν τη διάθεση.

Χρύσα Τσιώτση 

Δικηγόρος 

chryssa.tsiotsi@gmail.com

ΠΗΓΗ:news.gr