Ο Αβραμόπουλος έλυσε τον «γόρδιο δεσμό» με τα ανταλλακτικά των Μιράζ

Μπροστά σε «γόρδιο δεσμό» βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος που κλήθηκε ξαφνικά να μεριμνήσει ο ίδιος για την επίλυση εδώ και τώρα του προβλήματος της έλλειψης ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη Μιράζ.

Αρκετά από τα γαλλικά αυτά αεροσκάφη είναι να καθηλωμένα στο έδαφος επειδή δεν έχουν συστήματα φρένων που είναι απαραίτητα για την προσγείωσή τους.

Το θέμα είναι πως, γι’ αυτού του τύπου μαχητικών έχουμε αγοράσει πανάκριβα στρατηγικούς πυραύλους αέρος-εδάφους, οι οποίοι  μπορούν να πλήξουν σημαντικούς στόχους σε μεγάλη απόσταση. Αν όμως δεν πετούν τα Μιράζ , οι πύραυλοι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το αρχικό πρόγραμμα υποστήριξης συντήρησης που πρότεινε το ΓΕΑ ήταν γενικό και αόριστο, με πολλά κενά. Όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλαβε πέρυσι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ήρθε αντιμέτωπός με την όλη αυτή κατάσταση,  ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να γίνει πιο συγκεκριμένο στο τι ζητούσε να εμπεριέχεται στο διαγωνισμό παροχής ανταλλακτικών και υποστήριξης των Μιράζ (FOS). Έπρεπε να «τρέξουν» πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να ξεπεραστεί η αδράνεια που σημειώθηκε  τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα αυτό.

Το ΓΕΑ ήρθε σε συνεννόηση με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων προκειμένου να προκηρυχθεί o εν λόγω διαγωνισμός (FOS) για την εξεύρεση εταιρίας που θα προμήθευε το ΓΕΑ με  ανταλλακτικά και υπηρεσίες για τα Γαλλικά αεροσκάφη.

Ωστόσο η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών έβαλε αμέτρητους όρους στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός απέβη άκαρπος. Εμφανίστηκε ένας μόνος μειοδότης και αυτός δεν μπόρεσε στο τέλος να ανταποκριθεί…

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newpost.gr, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ασκούσε τρομερή πίεση στο υπουργείο Οικονομικών να χρηματοδοτήσει την υποστήριξη των Μιράζ «εδώ και τώρα», κάποιος… αρμόδιος υψηλόβαθμος αξιωματικός του  ΓΕΕΘΑ είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ότι είναι χαμηλής προτεραιότητας. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό ο υπουργός ζήτησε εξηγήσεις.  Η επίσημη απάντηση που του δόθηκε από τον συγκεκριμένο αξιωματικό του  ΓΕΕΘΑ ήταν «συγνώμη από λάθος έγινε αυτό»…

Τα συστήματα των φρένων που χρειάζονται επειγόντως τα Μιράζ κοστίζουν περίπου 6 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να μην καθηλωθεί στο έδαφος σημαντικός αριθμός των αεροσκαφών αυτών απευθυνθήκαμε στη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία ζητώντας να μας δώσουν τα ανταλλακτικά που χρειαζόμασταν άμεσα. Βέβαια η λύση αυτή ήταν προσωρινή.

Μπροστά στο θέμα  των ανταλλακτικών, το οποίο κατέληξε να γίνει τόσο  σοβαρό πρόβλημα, ο κ. Αβραμόπουλος αναγκάστηκε να παρέμβει ώστε να  ενταχθεί τον περασμένο Μάιο η χρηματοδότηση του προγράμματος υποστήριξης των Μιράζ για τα έτη 2005, 2006 και 2007  στο Μεσοπρόθεσμο – όπως προβλέπεται πλέον- για να βγει ο σχετικός διαγωνισμός. Το συνολικό κόστος της FOS ανέρχεται στα 145.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, έχει προωθηθεί και η τροποποίηση στη σύμβασης της αγοράς και αναβάθμισης, που περιλαμβάνει και την απόκτηση άμεσα ανταλλακτικών μέχρι να ολοκληρωθεί η FOS. H τροποποίηση αυτή αντιστοιχεί στο ποσό των 21 εκατ. ευρώ.

Εκκρεμεί, ωστόσο, η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που είναι απαραίτητος όρος με βάση τον νόμο για την ολοκλήρωση της τροποποίησης.

Γ.Κοκ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr