Στα χέρια των Μαλαισιανών τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing

Ντόνετσκ
Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing της Malaysia Airlines σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία.

Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. 1420E217D3D07A8E4E342AE0AD70ABF2

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10χλμ γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα.

Η Ρωσία από την πλευρά της ζήτησε η έρευνα να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξη η πρέσβειρα της Ρωσίας στην Κουάλα Λουμπούρ, Λιουντμίλα Βορόμπγιεβα, η Μόσχα ζητά η έρευνα να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO, του Διεθνή Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας.

«Έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια έρευνας που να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι αντάρτες, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κιέβου» συμπλήρωσε.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ, είχε δηλώσει ότι το Κίεβο επιθυμεί η έρευνα να τεθεί υπό την αιγίδα της Ολλανδίας, της χώρας που είχε τα περισσότερα θύματα μεταξύ των επιβατών της πτήσης ΜΗ17.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters