Κινητοποίηση ομογενών στην Μελβούρνη: «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο»

Χίλιοι, περίπου, ομογενείς συμμετείχαν στη χθεσινή διαδήλωση στο κέντρο της Μελβούρνης, για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε από τη Lonsdale Street και κατέληξε στη Βουλή της Πολιτείας, όπου πολιτικοί και αντιπρόσωποι της ομογένειας καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος της μεγαλονήσου από τους εισβολείς Τούρκους.

Τα πανώ και τα συνθήματα «Δικαιοσύνη στην Κύπρο», «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», «Τέλος στην κατοχή της Κύπρου» ακούστηκαν και φέτος στο κέντρο της Μελβούρνης, κεντρίζοντας την προσοχή του κοινού.

Από την κυβέρνηση της Πολιτείας παρέστη ο βουλευτής Burwood, Graham Watt -νυμφευμένος με Κυπρία-, η ομογενής σκιώδης υπουργός, Τζένη Μικάκου, o Εργατικός βουλευτής Cranbourne, Jude Perera, ηΎπατη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία και στελέχη ομογενειακών φορέων.
Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας.
Όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν την παρατεινόμενη κατοχή του νησιού και την απροθυμία της Τουρκίας να συμβάλλει για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Κάλεσαν, δε, τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση επί της Τουρκίας να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της διαπραττόμενης αδικίας σε βάρος της Κύπρου.

Ο κ. Τσιόλας μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και διαβεβαίωσε, ότι η κυπριακή κυβέρνηση αγωνίζεται με όλα τα διαθέσιμα μέσα για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Τσιόλας εξήγησε, ότι η κυβέρνηση της μεγαλονήσου συνεχίζει τη διαδικασία δομημένων διαπραγματεύσεων με τους Τουρκοκυπρίους και τόνισε, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελληνοκυπρίων ως αξιόπιστος διαπραγματευτής.

Αναφερόμενος στους υδρογονάθρακες που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου είπε, ότι είναι ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τέλος ευχαρίστησε τους Ελληνοκυπρίους της Αυστραλίας και τον ευρύτερο ελληνισμό, που δεν ξεχνάμε την αγωνιζόμενη Κύπρο και ευχήθηκε οι φετινές εκδηλώσεις να είναι οι τελευταίες.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com