Κανένας επιζών στα συντρίμμια του αεροσκάφουςτης Air Algerie

Παρίσι

Η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

«Κανένας επιζών» στα συντρίμμια του αεροπλάνου της Air Algerie που συνετρίβη χθες, Πέμπτη, στο βόρειο Μαλί, ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι βρέθηκε ένα μαύρο κουτί του αεροπλάνου. Ως πιθανότερη αιτία της συντριβής θεωρούνται οι κακές καιρικές συνθήκες. Στο σημείο της τραγωδίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 116 άνθρωποι, μεταβαίνει ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους τύπου MD83 που αγνοείται από το μεσημέρι της Πέμπτης εντοπίστηκαν «κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο» και «το αεροσκάφος έχει αναγνωριστεί με σαφήνεια, παρά την κατάσταση διάλυσης στην οποία βρίσκεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Το Παρίσι έδωσε ήδη εντολή σε γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα «να μεταβεί στο σημείο για να εξασφαλίσει το χώρο και να συλλέξει τα πρώτα κομμάτια των πληροφοριών».

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά θα μεταβεί στο σημείο της συντριβής την Παρασκευή όπως μεταδόθηκε από την ίδια πηγή.

Τα αίτια της συντριβής του ναυλωμένου αεροσκάφους της Swiftair παραμένουν άγνωστα, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς να δηλώνει ότι δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

«Δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείσουμε καμία υπόθεση αν δεν έχουμε στα χέρια μας όλα τα στοιχεία» είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο δίκτυο France 2. Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για μια πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο.

Το αεροσκάφος τύπου MD-83 ανήκε στην ισπανική Swiftair και είχε ναυλωθεί από την Air Algerie.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο δήλωσε ότι το τελευταίο μήνυμα εστάλη από τον πιλότο στη 01:30 (ώρα Γκρίνουιτς), καθώς ζητούσε από τον πύργο ελέγχου του Νίγηρα άδεια να αλλάξει πορεία λόγω κακοκαιρίας.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Air Algerie Κάρα Τέρκι, 51 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι.

Το MD83 είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πριν από δυο-τρεις μέρες και ήταν «σε καλή κατάσταση» δήλωσε ο διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης, 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, πάνω από δέκα Λιβανέζοι, τέσσερις από την Αλγερία, δύο από το Λουξεμβούργο, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Στο αεροδρόμιο έχει βρίσκεται ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να στηρίξει τις οικογένειές τους.

Σε μία εβδομάδα 462 νεκροί

Είναι η τρίτη αεροπορική τραγωδία που σημειώνεται μέσα σε μία εβδομάδα, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εάν επιβεβαιωθεί ότι και οι 116 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της Swiftair είναι νεκροί, τότε σε μία εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα 462 άνθρωποι.

Στις 17 Ιουλίου καταρρίφθηκε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών την ώρα που πετούσε πάνω από την ανατολική Ουκρανία, προκαλώντας τον θάνατο 298 ανθρώπων. Στις 23 Ιουλίου δικινητήριο αεροσκάφος κατέπεσε εν μέσω τυφώνα στο νησί Πενγκού της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 48 άνθρωποι.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό