Γιώργος Σπανουδάκης, το ελληνόπουλο της αποδημίας που ζει στα 15 το football dream

http://www.youtube.com/watch?v=mjRQCcM31Zw

Γράφει ο Christiano
ΠΗΓΗ:Newpost.gr
Είναι μόλις 15 ετών, είναι ΠΑΟΚ και με τη μεταγραφή του στην Άρσεναλ από τις φημισμένες ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, τη θρυλική Μασία, ζει το απόλυτο ποδοσφαιρικό όνειρο κάθε πιτσιρικά. Είναι ο Γιώργος Σπανουδάκης του Κωνσταντίνου, ο οποίος μετανάστευσε στη Γερμανία για ένα καλύτερο αύριο. Το οποίο εξασφάλισε ήδη στο παιδί του. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.
Σαν την Χαλκιδική δεν έχει…

Ο Γιώργος γεννήθηκε στα Γιαννιτσά στις 25 Νοεμβρίου του 1998 και για καλή του τύχη, όπως αποδεικνύεται, «έφυγε» για τη Γερμανία από νωρίς. Ήταν τότε που ο πατέρας του Κωνσταντίνος αποφασίζει να φύγει με την ελπίδα στις αποσκευές. Τα καλοκαίρια, όμως, είναι εδώ. Στη γενέτειρά του και στη Χαλκιδική που δεν την αλλάζει, διότι ως γνωστόν «σαν την Χαλκιδική δεν έχει»,. Ο Γιώργος έτσι αλλάζει παραστάσεις και βλέπει γαλανό ουρανό, μετά τον μουντό γερμανικό χειμώνα.spanoudakis

Η οικογένεια εγκαθίσταται στο Χάσλοκ. Ενα χωριό στην νοτιοδυτική Γερμανία γνωστό για το «holiday park». Εκεί θα πρωτοπαίξει μπάλα ο Γιώργος και μετά στην Opel Rüsselsheim, μόλις ένα χρόνο μετά και ήδη γίνεται δημοφιλής λόγω του ελληνικού στοιχείου στην πόλη. Τον εντοπίζουν τα λαγωνικά της Φρανκφούρτης, της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στα 8 μόλις χρόνια του. Σιγά μην τον άφηναν και κάπως έτσι αρχίζει η μεγάλη πορεία για τον… Jogo, όπως τον φωνάζουν οι Γερμανοί.

Κρατήστε σημειώσεις: Το 2007, ο κεντρικός μέσος… ετών 9, πετυχαίνει 132 γκολ σε μια σεζόν. Το 2009, στα 11, θα πετύχει 156 γκολ και παρόλα αυτά η Άιντραχτ δεν τον κρατά καθώς «είναι ένας καλός παίκτης, τίποτα παραπάνω»!

Ο πατέρας του θα λειτουργήσει σαν τον καλύτερο μάνατζερ. Βγάζει από το συρτάρι τις προτάσεις που είχε ήδη από Μπαρτσελόνα, Τσέλσι και Μπενφίκα και ενεργεί για το καλό του Γιώργου και μόνο: «Κάθε παιδί ονειρεύεται την Μπαρτσελόνα. Τι θα έλεγα σε μερικά χρόνια στον Γιώργο αν με ρωτούσε τι σκεφτόμουν όταν απέρριπτα την Μπαρτσελόνα; Πολλοί πιστεύουν ότι εγώ τα είχα υπολογίσει όλα, αλλά δεν είναι αλήθεια. Ο Γιώργος είναι ευτυχισμένος και αυτό μετράει. Για μας είναι απλά 11 χρονών και δεν τον πιέζουμε για τίποτα» θα πει, ενώ ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας θα δώσει τη δική του οπτική: «Ήθελα την Μπαρτσελόνα γιατί πιστεύω ότι κάνει την καλύτερη δουλειά στις ακαδημίες και οι παίκτες της γίνονται επαγγελματίας από τα 17 τους».

Η Jogo παίρνει μέρος σε καλοκαιρινό καμπ το 2009, όπου τον είδε ο Άμπερτ Μπενάιζες και τον πρότεινε στη Μασία. Πέρασε το δοκιμαστικό και ο πατέρας του ήταν εκείνος που άκουσε τα πρώτα λόγια με τη συγκίνηση να διαπερνά το κορμί του: «Συγχαρητήρια, ο γιος σας είναι στην Μπαρτσελόνα».
Η ζωή στη μεγάλη ακαδημία

«Οι δύο πρώτοι μήνες ήταν πολύ δύσκολοι. Έπρεπε να μάθω καταλανικά και ισπανικά για να συνεννοούμαι με τους συμπαίκτες μου και να πάω στο σχολείο. Έκανα εντατικά μαθήματα κάθε μέρα. Όλοι με βοήθησαν να προσαρμοστώ» λέει ο Γιώργος περιγράφοντας τον πρώτο καιρό στη Βαρκελώνη, όπου έχει μετακομίσει με τον πατέρα του. Ο φύλακας-άγγελος του μικρού αστέρα έχει αφήσει γυναίκα και κόρη στη Γερμανία για να είναι δίπλα στον γιο του. Άνεργος, πηγαίνει σε έναν θείο του μεταφραστή, αρκεί «να είναι καλά ο Γιώργος».

Στο γήπεδο, όμως, ο Jogo δεν θέλει βοήθεια και οι αρετές του ξεδιπλώνονται γρήγορα. Τον βοηθά η φιλοσοφία της Μασία, που μέχρι τα 16 δεν αφήνει τους αυριανούς μπαλαδόρους να πιάσουν βάρη. Μόνο μπάλα και τεχνική κατάρτιση…

Στη Μπαρτσελόνα θα νιώθει όλο και καλύτερα. Οι Μπλαουγκράνα λειτουργούν σαν οικογένεια και ενδεικτικό είναι πως μια φορά πίσω από τον Γιώργο περίμενε στη σειρά για το μασάζ ένας από τους μεγαλύτερος επιθετικούς παγκοσμίως, ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς.

«Πάντα μας έλεγαν πως αν δεν μας κάνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, τουλάχιστον θα μας έχουν κάνει αξιοπρεπείς ανθρώπους», λέει ο Γιώργος Σπανουδάκης, που τώρα μιλάει τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, ελληνικά, ισπανικά, καταλανικά), ενώ έχει και τις απαιτούμενες γνώσεις αγγλικών. «Αν δεν έχεις καλούς βαθμούς στο σχολείο, τότε θα μειωθούν οι ώρες προπόνησής σου, μέχρι να τους φτιάξεις. Δίνουν προτεραιότητα στο σχολείο και μετά στο ποδόσφαιρο. Αν δεν γράψεις καλά σε ένα τεστ, μπορεί να μην κάνεις προπόνηση ή να μην παίξεις σε ένα τουρνουά. Κι έχουν διώξει πολλά παιδιά λόγω χαρακτήρα ή βαθμών στο σχολείο».

Τώρα ο Γιώργος βρέθηκε πάλι στον γνώριμο για εκείνον βορρά. Έτοιμος για το μεγάλο βήμα, υπό τα άγρυπνο βλέμμα των συνεργατών του Αρσέν Βενγκέρ. Του Αλσατού «μάγου», που στα χέρια του έχουν μεγαλώσει γενιές παικταράδων στην Άρσεναλ.

Αν αναρωτιέστε τι θα γίνει με το ταλέντο του Γιώργου στην Εθνική ομάδα, σας λέμε ότι προλαβαίνει. Αν και ήδη έχει παίξει με τις U15 και U16 της Εθνικής Γερμανίας.

Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/371875/giwrgos-spanoydakhs-to-ellhnopoylo-poy-zei-sta-15-to-football-dream#ixzz38e0UhNWe