Από τη Βάσω Παπανδρέου… στον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ουσιαστικά το υπουργικό συμβούλιο ή αλλιώς κυβερνητικό σχήμα της Ευρώπης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής λειτουργεί ως Πρωθυπουργός της Έ.Ε. και κάθε χώρα διορίζει έναν Επίτροπο δηλαδή ευρωπαίο υπουργό.
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Νοέμβριο αναλαμβάνει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά την επικράτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που δίνει τις κατευθύνσεις στις εθνικές κυβερνήσεις για το προφίλ των Επιτρόπων που θέλει, θα μοιράσει στη συνέχεια τα χαρτοφυλάκια- τους τομείς δηλαδή του κάθε Επιτρόπου.
Η ελληνική κυβέρνηση την Κυριακή με επιστολή της προς τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανακοίνωσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, πρόσωπο που και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε προτείνει.
Η πρώτη Ελληνίδα επίτροπός στην Επιτροπή ήταν η Βάσω Παπανδρέου. Το 1989 της ανέθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου τον ρόλο της Ελληνίδας Επιτρόπου, έναν ρόλο που αρχικά η ίδια δεν ήθελε ωστόσο της βγήκε σε καλό.
Ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής πολιτικής και κατάφερε μέχρι το 1993 που έληξε η θητεία της να γίνει σε διεθνές επίπεδο γνωστή, ενώ η ευρωπαϊκή της δραστηριότητα της εξασφάλισε την άνετη επικράτησή της στη Β’ Αθήνας.
Διάδοχος της ορίστηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς που ανέλαβε τον τομέα της Αλιείας.
Εκείνη η επιτροπή είχε μικρή διάρκεια ζωής και έτσι το 1995 θέση Επιτρόπου αναλαμβάνει ο Χρήστος Παπουτσής.
Αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, χωρίς ιδιαίτερες διακρίσεις στις Βρυξέλλες, επιστρέφει όμως αναβαθμισμένος στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.
Επόμενος επίτροπος η Άννα Διαμαντοπούλου με το χαρτοφυλάκιο και πάλι της Κοινωνικής Πολιτικής να περνά σε ελληνικά χέρια.
Η κ. Διαμαντοπούλου επέστρεψε με ευρωπαϊκό αέρα από τις Βρυξέλλες και αναρριχήθηκε στην ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη. Αποσύρθηκε από την κούρσα διαδοχής υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας αλλά απέτυχε να επανεκλεγεί και έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική.
Την Άννα Διαμαντοπουλου διαδέχθηκε ο Σταύρος Δήμας, επιλογή του Κώστα Καραμανλή το 2004.
Πήρε το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες με μεγάλη αναγνώριση στο εξωτερικό και λιγότερη στο εσωτερικό της χώρας.
Η Μαρία Δαμανάκη είναι η έκτη Επίτροπος της χώρας και η τρίτη γυναίκα.
Διαχειρίστηκε ένα «ανώδυνο» θεωρητικά χαρτοφυλάκιο αυτό της Αλιείας άφησε όμως καλές εντυπώσεις.

ΠΗΓΗ:newpost.gr