Προβληματισμός Τσίπρα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Αθήνα
Την ανησυχία του για την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς αλλά κυρίως και της Τουρκίας – γιατί στους δύο γύρους των συνομιλιών στην Κύπρο δεν υπήρξαν ουσιαστικές εξελίξεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με όλους  τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγή) για τη δυστοκία που υπάρχει στην συνέχιση του ενδοκυπριακού διαλόγου λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας.
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις νέες πρωτοβουλίες Ελλάδας – Κύπρου για άσκηση πιέσεων από διάφορες χώρες προς την Τουρκία, σημείωσε ότι η απόφαση αυτή βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να διευρύνουν τη ζώνη των επιρροών τους σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη η Ελλάδα να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και οι δύο μαζί να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Η αταλάντευτη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για την πρόοδο των συνομιλιών σε αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα. Πόσο δε, μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας και γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα γενοκτονίας στη Γάζα, γεωπολιτική αστάθεια που παίρνει τον χαρακτήρα μιας διαρκούς ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή, στη Συρία, αλλά και στα βόρεια, στην Ουκρανία.

»Σε αυτά τα δεδομένα, βασική προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος να αποτελούν πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα και δυνάμεις που θα επιδιώκουν σταθερά τη συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Συνάντηση με τον γγ του ΚΚΕ

«Όσο συνεχίζεται η τούρκικη αδιαλλαξία και επιθετικότητα, τόσο θα γίνεται και πιο φανερό σε όλους ότι ούτε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το περίφημο “κοινοτικό κεκτημένο” βοήθησαν και προώθησαν την επίλυση του Κυπριακού, ούτε σήμερα οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ από την άλλη μεριά η όλο και περισσότερο και μεγαλύτερη συμπόρευση με το ΝΑΤΟ, τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των Αμερικάνων στην περιοχή δημιουργεί νέες επικίνδυνες καταστάσεις» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Αυτή είναι η αντίληψη του ΚΚΕ και βεβαίως θέλουμε να τονίσουμε ότι το Κυπριακό ήταν και εξακολουθεί να παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν, ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Άμεσα πρέπει να δοθεί τέλος στην κατοχή της Κύπρου, πρέπει να σταματήσει ο εποικισμός, πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα της επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το ΚΚΕ θα εξακολουθήσει την πάλη για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη, ομόσπονδη με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και προστάτες».

Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ

«Η τρίτη φάση φαίνεται να καθυστερεί εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου.

Ο κ. Καμμένος έθεσε τρία θέματα στον κ. Αναστασιάδη «με τα οποία συμφωνήσαμε» όπως είπε και αφορούν την απόδοση στη Βουλή της Κύπρου των αρχείων του Φακέλου της Κύπρου, που βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, την υπογραφή συμφωνίας για τις ΑΟΖ και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που θέλει να πάρει κατά της Ρωσίας, η ΕΕ.

Τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να αρνείται να δώσει τα αρχεία, όταν ο ελληνισμός ενημερώνεται πλέον από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις, τα οποία έχουν ανοίξει μετά από τόσα χρόνια». Ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε να δοθούν αυτά τα αρχεία του Φακέλου της Κύπρου, σύμφωνα εξάλλου και με το πόρισμα της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο κ. Καμμένος αφορά την υπογραφή συμφωνίας για τις δύο ΑΟΖ και όπως τόνισε, «ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συνεχίζει να αρνείται να προχωρήσει στον καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο».

«Το τρίτο θέμα που συζητήσαμε, πέραν του Κυπριακού, είναι το θέμα της στάσης που πρέπει να κρατήσουμε Ελλάδα και Κύπρος σε σχέση με τα μέτρα που πάει να πάρει η ΕΕ κατά της Ρωσίας» είπε ο κ. Καμμένος.

Newsroom ΔΟΛ