<<Σε αλλοίωση ή και εξόντωση του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή, αποβλέπει ο αλβανικός "Καλλικράτης">>

> Ρεπορτάζ-φωτογραφία: Νίκος Σουτόπουλος

ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Με την ανάδειξη του γεωστρατηγικού ρόλου της Ηπείρου και την αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα για τη στήριξη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.) στην Αλβανία και του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, έκλεισε τις εργασίες του την τρίτη και τελευταία μέρα (26 Ιουλίου 2014) το Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα. Κυρίως επισημάνθηκε  η εμφανής προσπάθεια από την αλβανική πλευρά της επικείμενης υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί -όπως τόνισε ο καθηγητής κ. Γιαλουρίδης- “στην αλλοίωση ή και εξόντωση του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή, καθώς δεν θα έχει παραπέρα δυνατότητα εκπροσώπησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιρετούς εκπροσώπους του”.

1. Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας Βασιλική Ευταξά

Η Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασιλική Ευταξά

Προηγήθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βασιλική Ευταξά, η οποία επισήμανε τα συγκριτικά γεωφυσικά πλεονεκτήματα του ηπειρωτικού χώρου, αλλά και τα μεγάλα περιθώρια εκμετάλλευσής τους για την ανάπτυξη του τόπου.

Ακολούθησε ο στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός με θέμα: «Ο στρατηγικός ρόλος της Ηπείρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Μέσα από τους παραστατικούς χάρτες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο, Ιόνιο Πέλαγος αλλά και Μεσόγειο Θάλασσα, τόνισε το ενιαίο του γεωστρατηγικού χώρου της περιοχής και τη σημασία της ανακήρυξης της ΑΟΖ και το ρόλο της για την προάσπιση αρχικά των εθνικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, αλλά και την δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και των υδρογοναθράκων.  Κομβικό σημείο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ιταλίας αποτελεί η Ήπειρος και η περιοχή που σήμερα κατοικεί ο αυτόχθων βορειοηπειρωτικός ελληνισμός.

Ο Ν. Λυγερός καταδεικνύει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ηπείρου και τη δυνατότητα ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ

Ο Ν. Λυγερός καταδεικνύει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ηπείρου και τη δυνατότητα ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ

Τέλος, ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης μίλησε για την «Προστασία μειονοτήτων και ανθρώπινα Δικαιώματα: Η περίπτωση της Β. Ηπείρου», τονίζοντας την ανάγκη προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του συμπαγούς και γηγενούς βορειοηπειρωτικού ελληνισμού που ζει στο Νότο της σημερινής Αλβανίας και αποτελεί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Αυτό είναι σύμφωνο με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άλλων Διεθνών Οργανισμών και της Σύμβασης-Πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει υπογράψει και η ίδια η Αλβανία.

Ο Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

Ο Καθ. Παντείου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης

«Τα παραπάνω δεν συνάδουν με την εμφανή προσπάθεια από την αλβανική πλευρά της επικείμενης υπερψήφισης του νομοσχεδίου για την διοικητική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στην αλλοίωση ή και εξόντωση του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή, καθώς δεν θα έχει παραπέρα δυνατότητα εκπροσώπησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με αιρετούς εκπροσώπους του. Και όλα αυτά τη στιγμή που ξεκίνησαν οι προενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.