Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 01/08/2014

 

Το θέμα των εκποιήσεων και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η απόφαση του Υπουργικού για το λιμάνι Λάρνακας, η επιδημία με τον ιό έμπολα, η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για το αξιολόγηση του ενδιαφέροντος για τις ΚΑ και οι καθυστερημένες οφειλές για τα τέλη κυκλοφορίας.

“Προτάσεις  και αντιπαράθεση” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Αλήθειας” που αναφέρεται στις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τις προτάσεις των διαφόρων κομμάτων. Αλλού αναφέρει ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει απευθύνει πρόσκληση στους μετόχους για αίτηση συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 28 Αυγούστου. Επίσης η “Α” γράφει ότι σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού, το λιμάνι Λάρνακας δεν θα μετατραπεί σε ενεργειακό ή βιομηχανικό και ότι οι εγκαταστάσεις υδρογονανθράκων, με τη λήξη της άδειας σε 26 μήνες, θα μεταφερθούν στη Λεμεσό.

Υπό τον τίτλο “Χαμένοι σε κυκεώνα δύσβατων διαδικασιών”, η “Σημερινή” αναφέρεται στο κύριό της θέμα στο θέμα των εκποιήσεων και γράφει μεταξύ άλλων ότι οι δανειολήπτες θα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δαιδαλώδεις διαδικασίες για να διασώσουν τις περιουσίες τους. Αλλού γράφει ότι σήμερα συνέρχεται η διυπουργική επιτροπή για να αξιολογήσει το ενδιαφέρον επενδυτών για τις ΚΑ ενώ φιλοξενεί και ανακοίνωση της ΠΑΣΥΠΙ που χαιρετίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για διορισμό διευθυντικής ομάδας διεθνούς κύρους στην εταιρεία. Επίσης η “Σ” σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του ΠτΔ για την έρευνα για τον Πρόεδρο των ΚΑ, η οποία θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Φαύλος κύκλος με εκποιήσεις” και γράφει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε κούρσα με το χρόνο για να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, από την ποινική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τριών υπαλλήλων του Κτηματολογίου σε κύκλωμα που για χρόνια εξέδιδε έναντι αμοιβής χιλιάδες πιστοποιητικά έρευνας ακίνητης ιδιοκτησίας για λογαριασμό τραπεζών. Σε άλλο δημοσίευμα ο “Φ” αναφέρει ότι αποστέλλονται 125.000 επιστολές για καθυστερημένα τέλη κυκλοφορίας με τις οφειλές να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια.

Με τίτλο στο κύριό της θέμα “Φουντώνει η ανησυχία μετά τα προεδρικά `θα`”, η “Χαραυγή” γράφει ότι κόμματα αντιδρούν για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και ότι οργανώνεται μέτωπο αντίδρασης με το ζητούμενο να είναι το δίχτυ προστασίας της κοινωνίας. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η Κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις τοποθετήσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου για το κρατικό μισθολόγιο. Επίσης η “Χ” αναφέρεται σε λάθη και παραλείψεις στο κέντρο της Λεμεσού που δυσκολεύουν τη διακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα τα οποία διαφάνηκαν μετά τη βόλτα στο κέντρο της πόλης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΚΥ.

“Θα εξηγήσουμε αλλά δεν θα διαπραγματευτούμε” είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail” που αναφέρεται σε δηλώσεις του ΠτΔ για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κομμάτων. Αλλού αναφέρεται στη συνέντευξη του Βουλευτή Σερ Αλαν Μιλ στο ΚΥΠΕ για το Κυπριακό και τις προσπάθειες λύσης. Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις τοποθετήσεις της Hermes για την κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου τον Αύγουστο.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” φιλοξενεί στο κύριό της θέμα τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ για το κλείσιμο της Πρεσβείας της ΚΔ στη Λιβύη λόγω της κατάστασης στη χώρα και για τη μεταφορά των Κυπρίων με την φρεγάτα που θα μεταφέρει Έλληνες υπηκόους. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τις τοποθετήσεις του ΠτΔ. Επίσης αναφορά γίνεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας στη συνεχιζόμενη δίκη για το θάνατο 33χρονης στη Δερύνεια με κατηγορούμενο το σύζυγό της.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Αντίλογος”, με τίτλο “Σε τεντωμένο σχοινί Κύπρος -Ελλάδα”, γράφει ότι οι δύο Κυβερνήσεις είναι σε εγρήγορση και στενή συνεργασία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και την Αν. Μεσόγειο που επηρεάζουν τα ζωτικά μας συμφέροντα. Αλλού φιλοξενεί τις δηλώσεις του ΠτΔ για τις εκποιήσεις και την οικονομία γενικότερα και την τοποθέτηση ότι ο μόνος δρόμος εξόδου από την κρίση είναι  η ανάπτυξη. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα και στο δρόμο προς την ανάκαμψη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη”, με τίτλο “Στην Εκκλησία προσωρινά… και αγύριστα”, γράφει ότι “Ιερά γεράκια” εκμεταλλεύονται τη δυσπραγία των πιστών και αποσπούν τις περιουσίες τους. Σε άλλο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται. Επίσης προβάλλονται οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

Το “Κυπριακό Ποντίκι“, με τίτλο στο κύριό του θέμα “Οι εκποιήσεις φέρνουν κερδοσκόπους”, γράφει ότι εκπρόσωποι μεγάλων funds βολιδοσκοπούν και διερευνούν διάφορες περιπτώσεις περιουσιών που θα εκποιηθούν. Αλλού αναφέρει ότι ο φάκελος για το χαλούμι είναι στα χέρια της Κομισιόν και οι κινήσεις της Κυβέρνησης ήταν σωστές οικονομικά και πολιτικά. Επίσης φιλοξενεί δηλώσεις του Αμερικανού επενδυτή Wilbur Ross που επέλεξε να επενδύσει στην Τράπεζα Κύπρου.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/MM)