Ομπάμα για Γάζα: Σπαράζει η καρδιά μας, αλλά το Ισραήλ έχει δίκιο

Θα είναι δύσκολο να αποκατασταθεί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή και να επιτευχθεί μια νέα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους φόνους δύο ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλώτιση ενός ακόμη, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Σπαράζει η καρδιά μας… όμως, αν το Ισραήλ δεν καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς, δεν θα μπορέσει ποτέ αν νιώσει ασφάλεια ο λαός του… από την άλλη βλέπουμε κόσμο να σκοτώνετε έτσι” είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε.

“Η προσπάθεια να αποκατασταθεί η εκεχειρία, θα αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες”, πρόσθεσε. Ωστόσο μια συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν πιστέψουν πως η Χαμάς θα την εφαρμόσει.

Ακόμη, ο Ομπάμα σημείωσε ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσπαθεί να επιτύχει μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας “θα οφείλαμε να τον υποστηρίζουμε και όχι να διαμαρτυρόμαστε” —αναφερόμενος προφανώς στις επικρίσεις που δέχθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα του και από το Ισραήλ—, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να δει από μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα χάνουν τη ζωή τους Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Νωρίτερα,  το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε ομόφωνα την παροχή επιπλέον 225 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 167 εκατ. ευρώ) για την ενίσχυση του συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας του Ισραήλ, του Σιδηρού Θόλου, ενώ η σύρραξη στην Λωρίδα της Γάζας μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα της.

Ο νεότερος απολογισμός των νεκρών ξεπερνά μέχρι στιγμής τους 1.400 για την παλαιστινιακή πλευρά και τους 50 για την ισραηλινή.