Ο «Επιτάφιος» του Περικλή στο Φιλοσοφικό Καφενείο Μελβούρνης!

Την ερχόμενη Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014Pericles-e1406817985628

Το κλασικό κείμενο της ελληνικής και της παγκόσμιας Γραμματείας, ο «Περικλέους Επιτάφιος», θα είναι το θέμα της επόμενης συνάντησης του Φιλοσοφικού Καφενείου Μελβούρνης, την ερχόμενη Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014.

Για το αθάνατο αυτό μνημείο λόγου και εικαστικό έργο, θα γίνει πρώτα μία σύντομη ιστορική και κατατοπιστική εισαγωγή. Θα ακολουθήσει η ανάγνωση ΟΛΟΥ του «Επιταφίου» και αμέσως μετά θα επακολουθήσει η ακαδημαϊκή διαλογική και συμποσιακή συζήτηση. Σκοπός της θα είναι να αναγνωρίζουμε το έργο αυτό ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, να το τιμούμε και να το δικαιώνουμε και πάνω απ’ όλα να το μετουσιώνουμε σε πράξη. Με τον «Επιτάφιο» ως βάση μπορούμε να αναζητήσουμε ένα καινούργιο και σύγχρονο πρότυπο για τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης.

Σε όλο τα ακροατήριο θα διανεμηθεί δωρεάν ένα καλαίσθητο βιβλίο -με δαπάνη του Φιλοσοφικού Καφενείου- με όλο τον «Επιτάφιο» μαζί με το πρωτότυπο και αρχαίο κείμενο και τη λεπτή και κομψή απόδοσή του στη σημερινή μας ελληνική γλώσσα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Στο πρώτο μέρος θα συζητηθούν εν συντομία οι αρχαίες ελληνικές διάλεκτοι και πώς η καλλιεργημένη αττική διάλεκτος διαδόθηκε σε όλους τους Έλληνες και με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου έγινε γνωστή σε όλο τον τότε κόσμο. Φέρτε μαζί σας την «Επιτομή» (σελ. 18-23).

Θα ακολουθήσει το σύντομο διάλειμμα με τους μέτριους αυτοπεριποιημένους καφέδες και τσάι και με ποικιλία γλυκισμάτων. Αμέσως μετά θα γίνει η φιλοσοφική παρουσίαση του «Επιταφίου», πάντοτε μέσα στο περίκλειο πνεύμα τού «Φιλοκαλούμεν τε και Φιλοσοφούμεν».

Ως γνωστόν, οι συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου Μελβούρνης γίνονται κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα από τις 6.30 με 8.30 μ.μ., στο κτίριο του Παναρκαδικού Συλλόγου «Ο Κολοκοτρώνης», στο 570 Victoria Street, North Melbourne.

ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ.

ΠΗΓΗ:Neoskosmos.com