Σκοτώθηκε επικεφαλής της Αλ Κάιντα στη Συρία

Σκοτώθηκε σε μια επίθεση, ο επικεφαλής του Μετώπου αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της αλ Κάιντα στη Συρία, στην Ιντλίμπ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Σάββατο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο εμίρης του αλ Νόσρα στην Ιντλίμπ, ο Γιάκουμπ αλ Όμαρ, σκοτώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο όταν μια βόμβα εξερράγη στο αυτοκίνητό του που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σπίτι του στην πόλη Χαν αλ Σούμπολ», επεσήμανε το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι δύο από τους γιους του τραυματίστηκαν.

Περίπου 40 ετών, ο αλ Όμαρ διαδέχθηκε τον Αμπού Μοχάμεντ αλ Ανσάρι που σκοτώθηκε τον Απρίλιο από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, μια ομάδας που είναι αντίπαλη του Μετώπου αλ Νόσρα.

Τους τελευταίους μήνες σημειώνονται αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δυο αυτών τζιχαντιστικών ομάδων στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της Συρίας.

Όμως πρόσφατα για πρώτη φορά ξέσπασαν μάχες μεταξύ του Μετώπου αλ Νόσρα και άλλων ομάδων των σύρων εξεγερμένων που μέχρι τώρα μάχονταν από κοινού εναντίον του στρατού του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, οι συγκρούσεις μεταξύ του αλ Νόσρα και των εξεγερμένων ξεκίνησαν στις αρχές Ιουλίου, όμως οι πιο αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν πριν μία εβδομάδα στην περιοχή Τζισρ αλ Σούγκουρ στην επαρχία Ιντλίμπ.