Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 04/08/2014

 

Το θέμα των ζυμώσεων που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα μεταξύ Κυβέρνησης και κοινοβουλευτικών κομμάτων για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Μεταξύ άλλων, προβάλλονται, επίσης, τα τεκταινόμενα στη Γάζα, το Κυπριακό και η επανεκτίμηση των ακινήτων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Κρίσιμη εβδομάδα με μπαράζ συσκέψεων» γράφει ότι Χάρης Γεωργιάδης και Σωκράτης Χάσικος αρχίζουν από σήμερα επαφές με τα κόμματα σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος και συγκλίσεις στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο «Βήμα», στην οποία παραδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν, τονίζοντας ότι οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας ίσως να είναι το μόνο κίνητρο της Άγκυρας για λύση του Κυπριακού. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» προβάλλει συνέντευξη του Ιωνά Νικολάου, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι σειρά νομοσχεδίων θα δώσουν `όπλα` στην Αστυνομία για καταπολέμηση του εγκλήματος.

Η «Σημερινή», γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σκληρό πόκερ για εκποιήσεις» ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει για τις «καλές προθέσεις» της στις επαφές των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών με τις πολιτικές δυνάμεις για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» γράφει ότι ξεκίνησε η επανεκτίμηση ακινήτων και ότι το Κτηματολόγιο έχει δεχθεί αρκετές αιτήσεις διόρθωσης λάθους. Αλλού προβάλλει τον επιμνημόσυνο λόγο του Μαρίνου Σιζόπουλου στο μνημόσυνο το Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ`, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «λαθροβίωση του σχεδίου Ανάν».

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αναζητείται χρυσή τομή» γράφει ότι από τις τροπολογίες που θα συμφωνηθούν μεταξύ των πολιτικών κομμάτων θα κριθεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ενώ ρυθμιστής ως προς την τελική κατάληξη είναι το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι καθοριστικές θα είναι οι επαφές του Χάρη Γεωργιάδη με τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Σε άλλο του πρωτοσέλιδο θέμα ο «Φ» γράφει ότι μέσω του νέου Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα περάσει η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, εκτιμούν οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Αλλού γράφει ότι αλλοδαποί οικιακοί βοηθοί υπογράφουν συμβόλαια με άτομα με αναπηρίες και στη συνέχεια τους εγκαταλείπουν, αναζητώντας άλλον εργοδότη ή τους καταγγέλλουν ψευδώς στην Αστυνομία για κακομεταχείριση.

Η «Χαραυγή», υπό τον τίτλο «Γνωρίζουν που και τι βομβαρδίζουν», γράφει ότι ισραηλινή επιδρομή σκότωσε χθες τουλάχιστον δέκα ανθρώπους σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Ράφα και ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ εγκατέλειψε την ήπια στάση έναντι στο Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την επίθεση «εξοργιστική ηθικά» και «εγκληματική ενέργεια». Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Χ» γράφει ότι με προβλήματα στελέχωσης αρχίζει η νέα σχολική χρονιά, αναφέροντας ότι ο Υπουργός Παιδείας επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών όπως τις εξέφρασε την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Αλλού γράφει ότι διαφωνίες εκφράζουν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκολας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου για το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Πρόεδρος για τις εκποιήσεις.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily“, υπό τον τίτλο «Εγκληματική πράξη» γράφει επίσης για την επίθεση χθες σε σχολείο στη Γάζα, αναφέροντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε την επίθεση και ότι απαίτησε όπως οι υπεύθυνοι λογοδοτήσουν για την «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία θα ερευνήσει καταγγελίες για παραμέληση και κακοποίηση στο καταφύγιο ζώων στην Αραδίππου. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα αναφέρεται στις επιδόσεις των Κύπριων αθλητών στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, κάνοντας λόγο για ρεκόρ μεταλλίων για την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΡΑΓ)