Αγριες κόντρες στην Βουλή για την τροπολογία για τα ΜΜΕ – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Άναψαν τα αίματα στην Βουλή στην συζήτηση της τροπολογίας με την οποία γίνονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ αλλά και με την διαφημιστική αγορά.

Λίγο πριν τις 11.30 ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής πριν αποχωρήσει είπε: «Δεν θα καταστούμε συνένοχοι σε ένα έγκλημα στον χώρο του τύπου. Η κυβέρνηση οδηγείται σε εκλογές και θέλει να διαμορφώσει νέες σχέσεις με το μιντιακό σύστημα».

Με την τροπολογία ωστόσο δεν διαφωνούν μόνο βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλα και της συμπολίτευσης. Κύρια αιχμή της διαφωνίας τους είναι το σημείο που αφορά στις δημοσιεύσεις του Τύπου.
Όπως λένε με τις ρυθμίσεις αυτές μπαίνει ταφόπλακα στον περιφερειακό Τύπο της χώρας.

Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο που κυρώνει τη σύμβαση για τη δωρεά από το Ίδρυμα Νιάρχου προς το Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων με σκοπό τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας συγγενών καρκινοπαθών.

Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρεται ότι «τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια εντός των οποίων ζητήθηκε η σύνταξη της έκθεσης, δεν επέτρεψαν την ολοκληρωμένη επεξεργασία της τροπολογίας και την εκτίμηση των οικονομικών αποτελεσμάτων».

Με την τροπολογία αναμορφώνεται ο τρόπος λειτουργίας της διαφημιστικής αγοράς και καθιερώνεται η απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ που καταχωρούν, εκπέμπουν ή προβάλλουν διαφημίσεις.

Επίσης, επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου, του αγγελιοσήμου, του ΦΠΑ, των άμεσων και έμμεσων φόρων για τις διαφημιστικές πράξεις, καθώς και για τις ανταλλακτικές συμβάσεις μεταξύ πάσης φύσεως Μέσων για την προβολή αυτών.

Η τροπολογία ρυθμίζει και ζητήματα λειτουργίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και ορίζει ποιες συμπράξεις (οριζόντιες ή κάθετες) δεν εμπίπτουν στις απαγορεύσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Ειδικά για το ζήτημα των συμπράξεων στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών των ρυθμίσεων που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι στόχος είναι να αποσαφηνιστεί το τοπίο και να καταστεί δυνατό στα ηλεκτρονικά Μέσα να πραγματοποιούν οικονομίες κλίμακας (όπως με τη χρήση κοινών στούντιο ή με την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής) τηρώντας πάντοτε την ισχύουσα νομοθεσία περί ανόθευτου ανταγωνισμού.

Αναφέρεται ακόμη ότι οικονομίες κλίμακος μπορεί να υπάρξουν και από τη δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς, των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στη ΝΕΡΙΤ ΑΕ και την ειδική διαχείριση της περιουσίας της καταργηθείσας ΕΡΤ ΑΕ.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr