Παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του Έμπολα

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξαιτίας της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι οι πιθανές συνέπειες είναι «ιδιαίτερα σοβαρές» λόγω της μεταδοτικότητας του ιού.

«Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως», αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του ύστερα από διήμερη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης του Οργανισμού για τον Έμπολα.

Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική είναι ένα «έκτακτο γεγονός», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι, ενώ όλες οι χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο ιός–μέχρι στιγμής η Γουινέα, η Λιβερία, η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε–θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, δεν θα πρέπει να ισχύσει γενική απαγόρευση στις διεθνείς αεροπορικές μετακινήσεις ή στο εμπόριο.

Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του.

«Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα», είπε ο Φουκούντα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων που έκανε τηλεφωνικώς από την έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη. «Η πιθανότητα είναι η κατάσταση να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι στο ενδεχόμενο η επιδημία να βρίσκεται σε έξαρση για αρκετούς μήνες», πρόσθεσε ο Κέιτζι.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους και αυτό εν μέρει οφείλεται σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, αναφέρει ο ΠΟΥ, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι «μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα».

Την ίδια ώρα, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τροποποίησε το νόμιμο στάδιο για την πειραματική θεραπεία του Έμπολα, ώστε να επιτραπεί στην εταιρεία να κάνει πιθανή χορήγηση του φαρμάκου σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ο FDA ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι έχει τροποποιήσει το νομικό στάδιο από πλήρη κλινική αναμονή σε μερική κλινική αναμονή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Tekmira.

Σημειώνεται ότι στο μέγιστο επίπεδο κινητοποίησης τέθηκε και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που πιθανώς να προκύψουν από το ξέσπασμα του ιού.

Όπως επεσήμανε σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου ο διευθυντής του CDC δρ Τόμας Φρίντεν περισσότερα από 200 μέλη της υπηρεσίας εργάζονται στην Ατλάντα για την αντιμετώπιση της επιδημίας και πρόσθεσε ότι σύντομα θα σταλούν περισσότεροι από 50 ειδικοί στη δυτική Αφρική, για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Επιπλέον, ο βέλγος καθηγητής Πέτερ Πιοτ κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να θέσει νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας λέγοντας πως «τώρα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε και να επιτρέψουμε τις πειραματικές θεραπείες στην Αφρική. Μέχρι που χορηγήθηκε ένα φάρμακο, το οποίο ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, το ZMapp, σε δύο Αμερικανούς-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν μιλούσαμε παρά μόνο για μέτρα πρόληψης (της ασθένειας) και όχι για προϊόντα σε εξέλιξη».

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συγκροτήσει μια ομάδα ειδικών για να εξετάσουν θέματα ηθικής που προκύπτουν από τη χρήση του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, αφού του το ζήτησαν τρεις αναγνωρισμένοι διεθνώς επιστήμονες, ο Πιοτ, ο Ντέιβιντ Χέιμαν και ο Τζέρεμι Φάραρ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική ανέρχονται στους 932, καθώς άλλοι 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 μέχρι τις 4 Αυγούστου.

Ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711.

Τα περισσότερα από αυτά τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος απεβίωσε στα τέλη Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr