Λήξη συναγερμού για Έμπολα, ελονοσία τα δύο ύποπτα περιστατικά

Αθήνα

Από ελονοσία πάσχουν τελικά δύο ταξιδιώτες που εξετάστηκαν για τον ιό Έμπολα έπειτα από την άφιξή τους από την Αφρική στην Αθήνα με ύποπτα συμπτώματα.

Ο πρώτος ταξιδιώτης νοσηλεύεται από την Πέμπτη στο «Λαϊκό», ενώ ο δεύτερος, ο οποίος είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία και τη Λιβύη, μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο «Σωτηρία», όπου διαγνώστηκε με ελονοσία.

Και οι δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας επιδημιολογικής επιτήρησης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, «ειδικές οδηγίες έχουν δοθεί στις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια κ.λπ), ενώ έχει ληφθεί μια σειρά μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης του επιπέδου ετοιμότητας, όπως και σχεδιασμού για τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών».

Έκτακτη σύσκεψη για τον Έμπολα προγραμματοποιείται το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, καθώς προβλέπεται ο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων. ​

H Ελλάδα θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974, ωστόσο σποραδικά κρούσματα συνέχισαν να καταγράφονται και τα επόμενα χρόνια, συνήθως σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής όπου ενδημεί η νόσος.

Τα περιστατικά αυξήθηκαν απότομα το 2011, οπότε καταγράφηκαν 42 περιστατικά με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα κρούσματα μειώθηκαν στα 20 το 2012 και στα 3 το 2013.

ΗΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Αθήνα
Συναγερμός σήμανε στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αλλοδαπός που ταξίδεψε από τη Λιβύη στη χώρα μας εξετάζεται από λοιμωξιολόγους, αφού παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ιού Έμπολα.Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο άντρας αναμένεται να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία», το οποίο διαθέτει θάλαμο απομόνωσης και θα υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις.Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία εντοπισμού τυχόν κρούσματος, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. ​

Έκτακτη σύσκεψη προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής στο υπουργείο Υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν και τα συναρμόδια υπουργεία Δημοσίας Τάξης και Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο που συνιστά ο ΠΟΥ, καθώς προβλέπεται ο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων. ​

Στο μεταξύ, ένας άλλος ταξιδιώτης που προκάλεσε ανησυχία στις Αρχές διαπιστώθηκε τελικά ότι πάσχει από ελονοσία. Από την Πέμπτη νοσηλεύεται στο «Λαϊκό».

Ανησυχία για τον Έμπολα υπάρχει και στην Κύπρο. Ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής δήλωσε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εφαρμόζοντας όλες τις συστάσεις και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα.

Ο Φ. Πατσαλής ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ από σήμερα λαμβάνονται μέτρα και στα οδοφράγματα. Πρόσθεσε, δε, ότι έχει δοθεί στις κατοχικές Αρχές το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το υπουργείο Υγείας και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει, ήδη, κρούσμα στα Κατεχόμενα.

Newsroom ΔΟΛ