Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 09/08/2014

 

Το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων που επηρεάζει και την Κύπρο, τα παρατράγουδα αναφορικά με τη φορολόγηση των ακινήτων, η εξάπλωση του ιού έμπολα, και ο βομβαρδισμός θέσεων τζιχαντιστών στο Ιράκ από τις ΗΠΑ, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια“, υπό τον τίτλο “Ebola Virus, η απειλή”, γράφει ότι το έκτακτο σχέδιο δράσης για τον ιό έμπολα κοινοποιήθηκε και στα κατεχόμενα, και γίνονται αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα. Γράφει, επίσης, ότι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλων Υπουργείων βρίσκονται σε επικοινωνία με Ρώσους συναδέλφους τους σχετικά με τον κατάλογο των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο ρωσικό εμπάργκο κατά των ΗΠΑ και της ΕΕ. Επίσης, γράφει ότι ασθενής που έπασχε από καρκίνο στους όρχεις σε ηλικία 18 χρόνων επισκέφθηκε το Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης “Πεδιαίος” πριν από 20 χρόνια για φύλαξη σπέρματος πριν από την έναρξη χημειοθεραπείας, και το Μάρτιο του 2014 επισκέφθηκε το Κέντρο μαζί με τη σύζυγό του και έγινε επιτυχής εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η “Σημερινή“, υπό τον τίτλο “Παγώνουν οι αγρότες από το ρωσικό εμπάργκο”, γράφει ότι όλα τα κυπριακά προϊόντα που εξάγονται προς τη Ρωσία βρίσκονται στη λίστα καθολικής απαγόρευσης εισαγωγής, που ανακοίνωσε η Μόσχα, ως αντίποινο στις κυρώσεις που της επέβαλαν ΗΠΑ, ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς και Νορβηγία. Γράφει, επίσης, ότι το θέμα των έργων από εταιρεία του τομέα ενέργειας στη βιομηχανική περιοχή Αραδίππου αναμένεται να εγγραφεί στη Βουλή για συζήτηση από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλονιστών. Επίσης, γράφει ότι ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την Άαλμποργκ Δανίας στα πλέι-οφ του Champions League, ενώ ΑΕΛ και Ομόνοια κληρώθηκαν με πιο ισχυρές ομάδες, τις Τότεναμ και Ντιναμό Μόσχας, και ο Απόλλωνας θα έχει δύσκολο έργο κόντρα στη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Ο “Φιλελεύθερος“, υπό τον τίτλο “Μαύρες τρύπες στον φόρο”, γράφει ότι νέα παρατράγουδα προστίθενται στα όσα ήδη ταλαιπωρούν τους πολίτες με τη φορολογία των ακινήτων, τις φουσκωμένες επανεκτιμήσεις, τα απλήρωτα περσινά εκατομμύρια των μεγάλων ιδιοκτητών, και τις διορθώσεις που προσπάθησαν Κυβέρνηση και Βουλή να κάνουν φέτος με τη νομοθεσία, αφού επαναλαμβάνονται τα περσινά με τον φόρο των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και των πελατών τους που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Γράφει, επίσης, ότι εγκεκριμένοι εκτιμητές ακινήτων από το Τμήμα Κτηματολογίου Λευκωσίας θα διεξάγουν έρευνα για τα σχέδια διαχωρισμού οικοπέδων της εταιρείας Aristo Development Ltd στην Πάφο. Επίσης, γράφει ότι ακόμη δεν κατέστη δυνατό για τη Λένια Νικολάου να επιστρέψει στην περιουσία της που βρίσκεται 30 μέτρα ανατολικά του οδοφράγματος τους Αγίου Δομετίου.

Η “Χαραυγή“, υπό τον τίτλο “Καμία εξαίρεση”, γράφει ότι πανικόβλητη η Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την απόφαση της Ρωσίας για την επιβολή εμπάργκο σε ορισμένα ευρωπαϊκά προϊόντα, ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και ΕΕ εναντίον της. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που η Τράπεζα Κύπρου δίνει μάχη για να περάσει τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να κρατηθεί στη ζωή, στηριζόμενη και σε δεκανίκια της πολιτείας, εντός της τράπεζας συμβαίνουν τραγελαφικές καταστάσεις, με τον Εσωτερικό Ελεγκτή να έχει εντοπίσει τουλάχιστον τρεις εξαιρετικά σοβαρές υποθέσεις. Επίσης, γράφει ότι κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρύξει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail“, υπό τον τίτλο “Οι κυρώσεις θα βλάψουν τις εξαγωγές”, γράφει ότι η Κύπρος και άλλες χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι απίθανο εάν θα εξαιρεθούν από το ρωσικό εμπάργκο. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι θα ήταν κρίμα για την Κύπρο και το λαό της να δεινοπαθήσουν επειδή δεν κατέστη δυνατό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, ενώ τα κόμματα επιμένουν στις θέσεις τους, πράγμα που μπορεί να αναστρέψει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την κατάρρευση της οικονομίας πέρσι. Επίσης, αναφέρεται στις επικρίσεις προς τον εκδοτικό οίκο Penguin με αφορμή το “σεξουαλικό” εξώφυλλο στην επανέκδοση του γνωστού βιβλίου “Charlie and the Chocolate Factory” του διάσημου συγγραφέα Roald Dahl.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Cyprus Weekly“, υπό τον τίτλο “Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν τζιχαντιστές”, γράφει ότι πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν θέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ χθες, σηματοδοτώντας καμπή στην κρίση που υπάρχει τους τελευταίους δύο μήνες, την οποία η Ουάσινγκτον προειδοποίησε ότι κινδυνεύει να μετατραπεί σε γενοκτονία. Γράφει, επίσης, ότι γύρω στους 50 μοτοσυκλετιστές άρχισαν χθες την ετήσια τριήμερη πορεία διαμαρτυρίας τους για τη δολοφονία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, και συμβολικά έκλεισαν το οδόφραγμα του Λιμνίτη στην Πάφο. Επίσης, γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια αποτροπής πώλησης των τοπικών καταστημάτων της τράπεζας FBME, η οποία κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΒΑ)