Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με τις αλλαγές να αφορούν 396 περιοχές σε όλη τη χώρα.

Η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού του, θα γίνει για τους 4.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος στους οποίους προέκυψαν μεγάλες επιβαρύνσεις από την πρώτη εκκαθάριση.

Στις περιοχές αυτές -όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς– θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές οικοπέδων οι οποίες είχαν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου ως το τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτό ισχύει για όλους τους φορολογούμενους μετά και τις ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με βάση τις οποίες η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου μετατίθεται κατά ένα μήνα, για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει από τη πρώτη εκκαθάριση.

Εκτός από την παράταση της πρώτης δόσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατεθούν κατά έναν μήνα όλες οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου, ενδεχομένως και να αυξηθεί ο αριθμός τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή τους.

«Κούρεμα» εώς και 96%

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φόρου θα φτάσει στο 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές, αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους».

Τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου.

Για παράδειγμα, για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού, το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

ΠΗΓΗ:newpost.gr