Άξονας ευρωπαϊκών κρατών για αποζημιώσεις μετά το ρωσικό εμπάργκο

Την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες ζητούν από κοινού Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, άλλα και χώρες του Βορρά όπως η Ολλανδία, με σκοπό να αποφασισθεί η ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων αποζημιώσεων για τους αγρότες, λόγω της ζημιάς που θα υποστούν από το ρωσικό εμπάργκο.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΑΑΤ, διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο οι οποίες αναμένει να αποδώσουν καρπούς τόσο σε επίπεδο Ένωσης, όσο και σε επίπεδο Ρωσίας, τα αναμενόμενα για τα ελληνικά προϊόντα θετικά αποτελέσματα.

Να διαφωνήσει με τα μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας -και να δεσμευτεί για τη διάθεση στην κατανάλωση της αγροτικής παραγωγής που παραμένει στα ψυγεία- καλεί πάντως την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δια του βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου, συντονιστή Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου αγροτικών θεμάτων της ΚΟ του κόμματος.

 

«Δεν φτάνουν μόνον οι αποζημιώσεις, πρέπει να βρούμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας», δήλωσαν στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αθήνας και Πέλλας.

Καταστρεπτικό το πλήγμα που δέχονται οι Έλληνες μικρομεσαίοι αγρότες, ιδιαίτερα παραγωγοί οπωροκηπευτικών, από το ρωσικό εμπάργκο, τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ σε επιστολή που απέστειλαν, στον Ζ.Μπαρόζο, στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Κάθριν Άστον και στους αρμόδιους επιτρόπους Γ. Κατάινεν και Ν. Τσόλος.

Το Σάββατο πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς που θα πληγούν από το ρωσικό εμπάργκο εφόσον δεν αποδώσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για όσο το δυνατόν μικρότερες συνέπειες για τα ελληνικά προϊόντα.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου γίνεται εμμέσως αναφορά και στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για την παροχή προϊόντων.  Το ΥΠΕΞ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ και οι ευρωατλαντικοί εταίροι οφείλουν να αντιληφθούν τάχιστα ότι δεν είναι δυνατό να υπάρχουν υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες, εννοώντας την Τουρκία, που είναι μάλιστα μέλη της Συμμαχίας, οι οποίες μετέχουν a la carte στην ευρωπαϊκή πολιτική και επωφελούνται από το κόστος που καταβάλλουν τα κράτη – μέλη.

Επίκειται συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας

Σημειώνεται ότι την προσεχή Παρασκευή στη Μόσχα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση τούρκων αξιωματούχων με ρώσους ομολόγους του προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ώστε οι τουρκικές εξαγωγές να καλύψουν τις ανάγκες της Ρωσίας. «Είναι μια καλή είδηση» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμτσέκ.

«Η κρίση που αντιμετωπίζει η Ρωσία με τη Δύση παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για την Τουρκία» τόνισε από την πλευρά του το Σάββατο ο τούρκος υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Zεϊμπκτσί.

«Εν μέσω του αδιεξόδου μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, θα οδηγήσουμε τα συμφέροντά μας ‘στην κορυφή’, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο τη Ρωσία» δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης με μια ομάδα δημοσιογράφων. «Θα κερδίσουμε πλεονεκτήματα από αυτό (το ρωσικό εμπάργκο)».

Πηγή:skai.gr