“Καταπληκτικός τάφος”, λέει η αρχαιολόγος των ανασκαφών στην Αμφίπολη – Τροφή στα σενάρια που οργιάζουν δίνει ο Σαμαράς: “Κοντά σε ένα μεγάλο μυστικό”

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αμφίπολη αποκάλυψαν έναν μεγαλοπρεπέστατο αρχαίο τάφο, με τις πρώτες εικόνες από το σημείο να συγκλονίζουν.

Ο περίβολος του τάφου έχει μήκος 497 μέτρα και διαγράφει έναν σχεδόν τέλειο κύκλο, ενώ δύο ολόγλυφες σφίγγες, ύψους δύο μέτρων, δεσπόζουν στην είσοδο η μία απέναντι στην άλλη, κάνοντας ακόμη πιο επιβλητική την ατμόσφαιρα.

Τα σενάρια για το τί κρύβει ο τάφος, ή καλύτερα… ποιόν κρύβει δίνουν και παίρνουν, εμπλέκοντας ακόμη και το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή κάποιου μέλους της οικογένειάς του όπως της συζύγου του και του γιου του, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον που έχει προκληθεί να είναι ιδιαίτερα έντονο.

“Ανυπομονούμε να μπούμε στον τάφο”, λέει η υπεύθυνη αρχαιολόγος

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη της ανασκαφής στην αρχαία Αμφίπολη, αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη.

Ο επιβλητικός ταφικός περίβολος μήκους 497 μέτρων - Φωτό Eurokinissi
Ο επιβλητικός ταφικός περίβολος μήκους 497 μέτρων – Φωτό Eurokinissi

“Όπως ενημερωθήκατε υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30 μέτρων, μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.” συμπλήρωσε η κ. Περιστέρη.

Οι ολόγλυφες σφίγγες, άγρυπνοι φρουροί του ταφικού μνημείου - Φωτό Eurokinissi
Οι ολόγλυφες σφίγγες, άγρυπνοι φρουροί του ταφικού μνημείου – Φωτό Eurokinissi

Ακόμη, τόνισε πως “μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο”.

Μυστήριο και θαυμασμός από τα ξένα ΜΜΕ

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στα σύνορα της χώρας μας, αφού εκτενή ρεπορτάζ για τις ανασκαφές στην Αρχαία Αμφίπολη και τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στον χώρο φιλοξενούνται στα διεθνή Μέσα.

Τις δηλώσεις Σαμαρά αναπαρήγαγαν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ

Με τίτλο “Greek prime minister says “extremely important” tomb uncovered in northern Greece” φιλοξενείται στις ηλεκτρονικές σελίδες αμερικανικών ΜΜΕ (ABC News, Fox News) σύντομο πρακτορειακό ρεπορτάζ του Associated Press σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον χώρο της σημαντικής αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, όπου εκτιμάται ότι έχει ανακαλυφθεί σημαντικός τάφος από την εποχή της βασιλείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Γερμανικά ΜΜΕ: “Οι Έλληνες ελπίζουν ότι βρήκαν στην Αμφίπολη τον τάφο μέλους της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα”

Στο δημοσίευμα καταγράφεται η δήλωση του πρωθυπουργού ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σημαντικό εύρημα», το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 325-300 π.Χ. καθώς και η περιγραφή από τον Αντώνη Σαμαρά ότι ένας φαρδύς δρόμος οδηγεί στον τάφο, του οποίου η είσοδος φυλάσσεται από δυο ολόγλυφες Σφίγγες και μένει να διαπιστωθεί ποιος είχε ταφεί εκεί.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), από την πλευρά του, σε άρθρο του, κάνει λόγο για “Μυστήριο γύρω από την ανακάλυψη αρχαίου τάφου στην Ελλάδα”

Τηλεγράφημα του Reuters και ρεπορτάζ της Washington Post, βασισμένο σε είδηση του Associated Press, αναφέρονται στον μακεδονικό τάφο που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αμφίπολη.

Παράλληλα, σε δημοσίευμα του “Guardian” αναφέρεται πως οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο αρχαίο τάφο στην Αμφίπολη, ο οποίος έχει έρθει σταδιακά στο φως τα τελευταία δύο χρόνια, και σηματοδοτεί μια σημαντική αποκάλυψη από την πρώιμη ελληνιστική εποχή.

Ξαφνικά στην Αμφίπολη ο Πρωθυπουργός

Αιφνιδιαστικά το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία, βρέθηκε στην Αμφίπολη και στον χώρο των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Ο πρωθυπουργός καταφθάνει στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής - Φωτό Eurokinissi
Ο πρωθυπουργός καταφθάνει στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής – Φωτό Eurokinissi

Το… παρασκήνιο της πρωθυπουργικής επίσκεψης στην Αμφίπολη, με την οποία δόθηκε ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αποκαλύπτει σήμερα ο ΒΗΜΑτοδότης.

“Κώστα, πάμε τώρα στην Αμφίπολη”, είπε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός στον υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τασούλα, πήραν το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Ελευσίνα και προσγειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη.

"Πρώτη φορά στη ζωή μου βρίσκομαι τόσο κοντά σε ένα σπουδαίο μυστικό", είπε ο Α. Σαμαράς - Φωτό Eurokinissi
“Πρώτη φορά στη ζωή μου βρίσκομαι τόσο κοντά σε ένα σπουδαίο μυστικό”, είπε ο Α. Σαμαράς – Φωτό Eurokinissi

Μόλις ο πρωθυπουργός ανέβηκε τη σιδερένια σκαλωσιά και βρέθηκε μπροστά στις δύο σφίγγες που κοιτάει η μία την άλλη σαν ακοίμητοι φρουροί του χώρου είπε: “Πρώτη φορά στη ζωή μου βρίσκομαι τόσο κοντά σε ένα σπουδαίο μυστικό”.

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr