Γάζα: Σε νέα τριήμερη εκεχειρία συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς

Αν και φαινόταν αδύνατον λόγω της παντελούς διάστασης απόψεων, τελικά Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συμφώνησαν την νύχτα της Τετάρτης σε μια παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, για άλλες 72 ώρες.

Την ανακοίνωση έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους Αιγύπτιους μεσολαβητές στο Κάιρο, περίπου 45 λεπτά προτού να λήξει η πρώτη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής.

Ένα στέλεχος της Χαμάς, ο Έζατ αλ Ρισκ, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για μια προσωρινή εκεχειρία, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για μια πιο μακρόχρονη κατάπαυση του πυρός.

Λίγο νωρίτερα, η εύθραυστη εκεχειρία κινδύνευσε όταν οι σειρήνες στο Νότιο Ισραήλ ήχησαν και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτα, ενώ συνεχιζόταν οι διαπραγματεύσεις.

Η πρώτη εκεχειρία τηρήθηκε και από τις δύο πλευρές, αν και η πολεμική ρητορική και τα “προειδοποιητικά πυρά” από την πλευρά του Ισραήλ συνεχιζόταν. Ωστόσο, για τρεις ημέρες δεν έγινε καμία επίθεση και οι Παλαιστινίοι βρήκαν τον καιρό να ανασυνταχθούν και να θάψουν με σχετική ηρεμία τους νεκρούς τους.

Ο συνολικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από την 8η Ιουλίου, όταν άρχιζε η επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» του Ισραήλ, ανέρχεται σε 1.951, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας των Παλαιστινίων. Άλλοι 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες κτίρια και κατοικίες έχουν υποστεί μερική ή ολοσχερή καταστροφή.

Στην ισραηλινή πλευρά, 64 στρατιωτικοί και τρεις πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΠΗΓΗ:news.gr