Ιστορική επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Νότια Κορέα

Στη πρωτεύουσα Σεούλ της Νότιας Κορέας για πενθήμερη επίσκεψη έφτασε την Πέμπτη στις 10:15 τοπική ώρα (04:15 ώρα Ελλάδας) ο πάπας Φραγκίσκος. Είναι η πρώτη παπική επίσκεψη στη Νότια Κορέα τα τελευταία 25 χρόνια και γίνεται με στόχο την ενίσχυση και ανάπτυξη του καθολικισμού στην Ασία.

Το παπικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στην στρατιωτική βάση Ιντσεόν όπου τον προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υποδέχτηκε η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν –χε καθώς επίσης δυο αποσχιστές καθολικοί από τη Βόρεια Κορέα και πολλά μέλη των οικογενειών της ναυτικής τραγωδίας του περασμένου Απριλίου με τη βύθιση του οχηματαγωγού που παρέσυρε στο θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους κυρίως μαθητές σχολείου.

Αυτή η πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα, κοντά στην Κίνα, αποτελεί στρατηγικό στόχο για το Βατικανό στην Ασία. «Καθώς αρχίζω το ταξίδι μου, σας ζητώ να έρθετε μαζί μου και να προσευχηθείτε για την Κορέα και για όλη την Ασία» έγραψε ο λογαριασμός του 77χρονου ποντίφικα στο Twitter λίγο πριν ξεκινήσει από τη Ρώμη.

Ο πάπας Φραγκίσκος έχει «επαφή σε όλη την ήπειρο» φέρνοντας ένα μήνυμα για «το μέλλον της Ασίας» είπε ο νούμερο δύο και υπουργός Εξωτερικών του Βατικανό Πιέτρο Παρολίν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας πάπας ταξιδεύει στην Ασία τα τελευταία 25 χρόνια. Ο Ιωάννης Παύλος ο Β’ είχε επισκεφθεί το 1984 και το 1989 τη Νότια Κορέα, αλλά ο πάπας Βενέδικτος ο 16’ δεν είχε μεταβεί στην Ασία. Επίσης είναι η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Φραγκίσκου από την εκλογή του το Μάρτιο του 2013, μετά τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή

Οι καθολικοί αντιπροσωπεύουν το 10,7% του πληθυσμού της Νότιας Κορέας. Ο πάπας κατά την παρουσία του εκεί αναμένεται να κάνει έκκληση για τη συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο Κορέες που είναι χωρισμένες από το 1953 και θα συναντηθεί με αντιπροσωπείες της ασιατικής καθολικής νεολαίας.

Οι τρεις στόχοι της περιοδείας όπως έχουν οριστεί από την Αγία Έδρα: Ο πρώτος είναι ένα μήνυμα για τον καθολικισμό της Ασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κινέζοι καθολικοί θα είναι στο επίκεντρο της σκέψης του πάπα. Ο δεύτερος στόχος είναι η αγιοποίηση των 124 μαρτύρων του πρώιμου χριστιανισμού στην Κορέα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να τιμήσει την ανθεκτικότητα των χριστιανών της Ασίας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλούς διωγμούς, και να τονίσει το ρόλο των λαϊκών μέσα στην εκκλησία. Τέλος, θα επιδιώξει ένα μήνυμα που θα δημιουργήσει μια προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ του καπιταλιστικού νότου και του κομμουνιστικού βορά της κορεατικής χερσονήσου.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις πυραύλους μικρού βεληνεκούς

Στην εκτόξευση τριών πυραύλων μικρού βεληνεκούς προχώρησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ανοικτά της ανατολικής ακτής της κορεατικής χερσονήσου την Πέμπτη, λίγο πριν φτάσει στη Σεούλ για πενθήμερη επίσκεψη ο πάπας Φραγκίσκος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από πολλαπλούς εκτοξευτήρες στο λιμάνι της πόλης Γονσάν της Βόρειας Κορέας και έπεσαν σε θαλάσσια περιοχή σε βάθος 220 χιλιομέτρων απο τον χώρο εκτόξευσης σε ένα σημείο στα ανατολικά της χερσονήσου της Κορέας, δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στη Σεούλ.

Ο τελευταίος πύραυλος εξαπολύθηκε μόλις 35 λεπτά πριν το παπικό αεροσκάφος με τον Φραγκίσκο προσγειωθεί σε μια αεροπορική βάση στη Σεούλ, όπου ο ποντίφικας ξεκίνησε πενθήμερη επίσκεψη στη Νότια Κορέα.

Οι νέες εκτοξεύσεις πύραυλων από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έγιναν ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα προγραμματίζουν να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα στρατιωτικές ασκήσεις. Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον λένε ότι οι ασκήσεις είναι αμυντικού χαρακτήρα, αλλά η Βόρεια Κορέα διαμαρτύρεται τακτικά για αυτές τις στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες πολλάκις έχει χαρακτηρίσει πρόβα πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ