Προσπάθειες κατευνασμού των αντιδράσεων στο ταραγμένο Μιζούρι

Φέργκιουσον, Μιζούρι
Την ανησυχία του για τη «βίαιη τροπή» των γεγονότων στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά τον θάνατο ενός έφηβου Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος.Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και τόνισε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI να διεξάγει έρευνα για τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν.

«Έχει έρθει η ώρα για επούλωση των πληγών. Έχει έρθει η ώρα για ειρήνη και ηρεμία στους δρόμους του Φέργκιουσον» είπε ο Ομπάμα. «Έχει έρθει η ώρα για μία ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε.

«Οι τοπικές αρχές έχουν ευθύνη να είναι ανοιχτές και διαφανείς» είπε.

13 φωτογραφίες

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για τη βία κατά της αστυνομίας… ή για το πλιάτσικο» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία για τη χρήση υπερβολικής βίας από αστυνομικούς κατά διαδηλωτών ή για τη φυλάκιση διαδηλωτών» τόνισε.

Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει στο Φέργκιουσον, μετά τη δολοφονία του 18χρονου.

Η αστυνομία πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης συλλήψεις χρησιμοποίησε πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα, βομβίδες κρότου-λάμψης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα μέσα εκφοβισμού για να αποτρέψει τις διαδηλώσεις.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονταν και δύο δημοσιογράφοι, ο Ράιαν Ράιλι της Huffington Post και ο Γουέσλι Λόουερι της Washington Post.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στη σύλληψη των δημοσιογράφων, λέγοντας: «Εδώ στις ΗΠΑ η αστυνομία δεν πρέπει να εκφοβίζει ή να συλλαμβάνει δημοσιογράφους που απλά προσπαθούσαν να κάνουν τη δουλειά τους».

«Γνωρίζω ότι πολλοί Αμερικανοί ταράχτηκαν βαθύτατα από τις εικόνες που έχουμε δει» είπε και κάλεσε όλες τις πλευρές «να κάνουν ένα βήμα πίσω», προκειμένου να εξεταστούν τα επόμενα βήματα.

Το όνομα του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 18χρονο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, ωστόσο μέλος των Anonymous δημοσίευσε το όνομα του αστυνομικού σε μήνυμά τους στο Twitter, επιμένοντας ότι είναι αληθινό.

Ο αστυνομικός διοικητής στο Φέργκιουσον δήλωσε ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει να «διευκολύνει» τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ, τόνισε πάντως ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα βρίσκονται στους δρόμους και πρόσθεσε ότι εάν υπάρξουν βόμβες μολότοφ, εάν καταστραφεί περιουσία, η αστυνομία θα πρέπει να απαντήσει στη χρήση βίας.

Τόνισε, πάντως, ότι η αστυνομία δεν έχει θέσει στο στόχαστρό της τα μέσα ενημέρωσης.

Μαρτυρίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας υποστηρίζουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε ενώ είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά -η χειρονομία αυτή έχει γίνει και το «σήμα κατατεθέν» στις διαδηλώσεις-, η αστυνομία, ωστόσο, τονίζει ότι ο 18χρονος χτύπησε τον αστυνομικό.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ