Επαφές Ερντογάν με Σαουδάραβα επιχειρηματία που πιστεύεται ότι χρηματοδοτεί την αλ Κάιντα (φωτό)

Μία συνάντηση – μυστήριο που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε στο φως της δημοσιότητας μία εβδομάδα από την επικράτηση του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας.

Ειδικότερα, εικόνες από κάμερα ασφαλείας δείχνουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας να συναντάται μυστικά με τον  Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ Κάντι, ο οποίος μέχρι πρότινος βρισκόταν στις λίστες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ καταχωρημένος ως ύποπτος για χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών της αλ Κάιντα.

Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η εφημερίδα Καρσί και, σύμφωνα με την εφημερίδα Zaman η οποία ανέδειξε το θέμα, διέρρευσαν από την έρευνα για τη διαφθορά που ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου του 2013.  Μαζί με τον Ερντογάν και τον επιχειρηματία, φαίνεται επίσης και ο επικεφαλής του τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Οι συναντήσεις Ερντογάν – Φιντάν φέρονται να έχουν γίνει τον Απρίλιο του 2012, στο συνεδριακό κέντρο Halic της Κωνσταντινούπολης, όταν ακόμη ο αλ Κάντι απαγορευόταν να μπει στην Τουρκία, ενώ ο ΟΗΕ δεν είχε αφαιρέσει το όνομα του από τις λίστες του με τους υποστηρικτές της αλ Κάιντα. 

Όπως αναφέρει η Zaman, ο αλ Κάντι είχε φτάσει στην Κωνσταντινούπολη – τόπο συνάντησης- συνοδεία της ασφάλειας του Ερντογάν και χωρίς καν να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων.

Οι φωτογραφίες από το κλειστό κύκλωμα δείχνουν τον αλ Κάντι να μπαίνει στο πάρκινγκ του συνεδριακού κέντρου στις 11:59 το πρωί της 14ης Απριλίου. Αφού παρκάρει το αυτοκίνητό του, ο αλ Κάντι μπαίνει στο κτίριο. Σχεδόν δυο λεπτά μετά, ο Ερντογάν και ο επικεφαλής της MIT μπαίνουν επίσης στο πάρκινγκ.

Οι κάμερες ασφαλείας μέσα στο συνεδριακό κέντρο κατέγραψαν τον αλ Κάντι να μπαίνει σε αίθουσα στις 12:01, με τον Ερντογάν να ακολουθεί δυο λεπτά μετά. Οι δυο τους συναντήθηκαν μόνοι για 51 λεπτά, χωρίς να είναι παρών ο Φιντάν, ενώ στις 12:54 ο επιχειρηματίας αποχώρησε.

Στις 3:06 φαίνεται ο Φιντάν να μπαίνει στην αίθουσα και να έχει 10λεπτη συνάντηση με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Zaman ο Αλ Κάντι και Ερντογάν φέρονται να έχουν συναντηθεί συνολικά 13 φορές. Σε μερικές από αυτές ήταν παρών και ο επιχειρηματίας Μουσταφά Λατίφ Τομπας, που εμπλέκεται σε σκάνδαλα στο χώρο των κατασκευών, καθώς επίσης και ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr