Ουκρανία: Πύραυλος χτύπησε κομβόι προσφύγων- δεκάδες νεκροί

Δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, όταν η φάλαγγα των λεωφορείων στο οποίο επέβαιναν με προορισμό έναν καταυλισμό κοντά στα ρωσικά σύνορα, χτυπήθηκε από ρουκέτα, κοντά στην ανατολική πόλη του Λουγκάνσκ.

Το Κίεβο κατηγορεί για την επίθεση τους φιλο-ρώσους αντάρτες, αλλά οι αυτονομιστές αρνούνται την ευθύνη.

“Οι τρομοκράτες περίμεναν τη φάλαγγα και την κατέστρεψαν ολοκληρωτικά. Δεν είμαστε σε θέση να μετρήσουμε ακόμα τον αριθμό των θυμάτων … δεκάδες σκοτώθηκαν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρέι Λουσένκο.

Σύμφωνα με άλλον Ουκρανό αξιωματούχο, πολλά από τα θύματα κάηκαν ζωντανά μέσα στα οχήματα.

“Οι ίδιοι οι Ουκρανοί που βομβαρδίζουν συνεχώς το δρόμο με αεροπλάνα και πυραύλους, σκότωσαν σήμερα περισσότερους αμάχους από ότι έχουν όλους τους τελευταίους μήνες” δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αυτόνομης “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ”.

Ωστόσο ειδησεογραφικό όργανο των ανταρτών είχε αναφέρει νωρίτερα πως οι αυτονομιστές και οι ουκρανικές δυνάμεις αντάλλαξαν βαριά πυρά πυροβολικού εκεί όπου ταξίδευαν τα λεωφορεία με τους πρόσφυγες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες εβδομάδες για να γλιτώσουν από τον πόλεμο – σχεδόν 2 εκατομμύρια έχουν περάσει τα σύνορα και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην Ρωσία ενώ αυτοί που έχουν μείνει πίσω, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Σύμφωνα με «πολύ συντηρητικές» εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο αριθμός των νεκρών στην ανατολική Ουκρανία έχει ξεπεράσει πλέον τους 2000 και στην πλειοψηφία τους είναι άμαχοι.