Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 20/08/2014

Το θέμα των εκποιήσεων και οι σχεδιαζόμενες αντιδράσεις από μερίδα της κοινωνίας, οι εκσκαφές αγνοουμένων και η επιστολή της ΔΕΑ προς την Τουρκία, αλλά και οι εξελίξεις αναφορικά με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι ο διορισμός του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό, το θέμα του Κύπριου Επιτρόπου στην Κομισιόν, η παραίτηση της Καίτης Κληρίδη και η «κάρτα φιλάθλου».

«Σπάει στα δύο το Συμβούλιο Εθν. Ασφάλειας» είναι ο τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι αντί Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξαγγείλει Συμβούλιο Γεωστρατηγικής Πολιτικής και Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος έδωσε δυο ονόματα για την θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν, του Χρήστου Στυλιανίδη και του Δημήτρη Συλλούρη. Ακόμη γράφει ότι παραιτήθηκε η Καίτη Κληρίδη από τη θέση του Επιτρόπου Προεδρίας και – σύμφωνα με πληροφορίες – αναλαμβάνει ο Φώτης Φωτίου.

Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Επιστολές στην Άγκυρα για τους αγνοούμενους» ότι επιστολές προς την Τουρκία και άλλα έξι εμπλεκόμενα μέρη ετοίμασε το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πολ Αρνί, ώστε να ανοίξουν τα αρχεία τους για το θέμα των αγνοουμένων. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι ο Espen Barth Eide, πρώην ΥΠΕΞ της Νορβηγίας, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που διορίζεται στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει για πυρά ομαδόν για τις εκποιήσεις.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Βήματα σε τεντωμένο σχοινί» γράφει στην πρώτη του σελίδα ότι σήμερα τα μέτρα που θα συνοδεύουν το επίμαχο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων αποκτούν ονοματεπώνυμο, καθώς θα δημοσιοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, γράφει ότι στα αζήτητα βρίσκονται κονδύλια της ΕΕ, καθώς από τα 10 εκ. που είχαν εγκριθεί το 2012, η Κύπρος δαπάνησε μέχρι και τις αρχές Ιουλίου μόλις 3 εκ. ευρώ. Ακόμη, η εφημερίδα αναφέρει ότι βρέθηκαν τα ίχνη του αγνοούμενου της ΕΟΚΑ Κώστα Ματθαίου.

Η «Χαραυγή» αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της, με τίτλο «Η κοινωνία στο πόδι κατά των μαζικών εκποιήσεων» ότι την ώρα που η Κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από διακοσμητικές ρυθμίσεις να προωθήσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, η κοινωνία απαντά μ` ένα βροντερό «όχι» καλώντας τα κόμματα να καταψηφίσουν την πρόταση Κυβέρνησης-Τρόικας. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει ότι τίθεται σοβαρό ζήτημα τάξης για τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που επιμένει να ανατεθεί στην ΚΟΠ η έκδοση της «κάρτας φιλάθλου». Επίσης γράφει ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος για το ΕΕΕ.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο θέμα της για «Μαζική δράση για το νομοσχέδιο εκποιήσεων» και αναφέρει ότι σχεδιάζονται μαζικές διαδηλώσεις από μια πλατφόρμα  εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών, που θα έχει την πρώτη της διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό την επόμενη Τετάρτη, μια μέρα πριν συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή. Ακόμη γράφει ότι επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ στην εταιρεία “Lidl” στην Κύπρο για διαφήμιση το περασμένο Πάσχα. Αλλού, γράφει ότι ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στη Γάζα μετά το τέλος της εκεχειρίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)